Bananele degrabă vor disparea din magazine. Află care e cauza!

Bananele sunt fructul îndrăgit al multor persoane, dar e foarte posibil că în curând vom fi nevoiți să le excludem din alimentație, deoarece o  boală încurabilă a nimicit deja multe plantații bananiere în diverse locuri ale planetei, iar savanții nu știu  cum să contracareze această boală.

E vorba de ciuperca TR4, care mai este cunoscută și ca Black sigatoka. Ea a distrus deja unele soiuri de banane în secolul XX, inclusiv și faimosul Gros Michel, care pe timpuri era cel mai popular soi din lume.

Savanții au creat un alt soi, Cavendish, pe care actualmente îl consumăm și noi. Căteva decenii el a rezistat în fața bolilor, însă o mutație a ciupercii fatale s-a adaptat la noile condiții și acum iarăși distruge bananierii.

Ciuperca lovește sistemul arterial al arborelui, elementele nutritive din pământ nu mai ajung la frunze și copacii se usucă. TR4 a apărut în Indonezia, după asta a fost depistat în China, apoi în Pakistan, mai apoi în Africa și Australia.

Specialiștii consideră, că sporii ciupercilor dăunătoare vor ajunge degrabă și în America Latină, unde se află cele mai mari plantații de bananieri.

Ciuperca este foarte rezistentă – ea se păstrează în sol timp de treizeci de ani, și din această cauză solul nu poate fi utilizat după lichidarea plantelor infectate.

E de așteptat ca în curând  bananele Cavendish să se scumpească brusc sau să dispară cu totul. O altă variantă este să fie pur și simplu  înlocuite cu un alt soi – cu alt gust, desigur.

Sursa

error: Content is protected !!