Australia este plină de pericole: Iată de ce să nu înoți niciodată fără dresuri în apele ei!

După cum probabil știi, Australia este plină de primejdii ascunse, inclusiv șerpi și plante periculoase. Dar una este să-ți cunoști dușmanul în față și cu totul altceva să lupți cu ceva nemaivăzut.

Oamenii care se odihneau pe coasta de nord a Australiei, mai exact în statul Queensland, au început demult să observe că ceva se întâmplă în apele locale. Uneori, în timpul înotului, persoana putea să sufere o durere bruscă și înțepătoare care apărea literalmente de nicăieri. În același timp, nicio plantă sau animal nu se găseau prin apropiere și nu lăsau urme pe corp. Din cauza durerii infernale, persoana putea să-și piardă capacitatea de a respira și îi era foarte dificil să se întoarcă la mal – doar înotătorii experimentați și scafandrii au reușit să facă acest lucru. Norocoșii care reușeau să se salveze, sufereau în continuare de greață, vomă și durere timp de câteva zile.

 

Inamicul invizibil nu avea de gând să se oprească. La unele victime cu aceleași simptome, puteau fi găsite urme pe care le lasă de obicei meduzele. Dar, apa era complet curată!

Poate că răspunsul la această dilemă nu ar fi fost găsit dacă nu ar fi fost o nenorocire, care s-a întâmplat în ianuarie 1955: un băiețel se juca în apă aproape de țărm când a căzut brusc fără suflare. Biologul Hugo Flecker a rămas profund mișcat de cele întâmplate și a decis să ia măsuri urgente. Locul tragediei a fost înconjurat și toate organismele din apă au fost studiate în detaliu. În cele din urmă, răspunsul a fost găsit: Flecker a descoperit un nou tip de meduză, care a cauzat decesul băiețelului.

Meduza, numită viespe de mare, aparținea speciei Cubozoa sau Meduzelor de cutie – corpul ei nu este rotund, ci pătrat, iar tentaculele atârnă de fiecare colț al acesteia. De ce nimeni nu a putut să o vadă atât de mult timp? Viespea de mare s-a dovedit a fi complet transparentă, astfel încât nu putea fi văzută decât sub lampa ultravioletă, iar în apă imposibil de a fi observată cu ochiul liber.

Tentaculele meduzelor sunt acoperite cu nematocite – celule înțepătoare cu cel mai puternic venin. O astfel de meduză poate ucide 60 de persoane în 3 minute. Dacă un înotător este prins într-o mulțime de viespi de mare, atunci șansele lui de a rămâne în viață sunt nule. O mică atingere este letală pentru copii. Probabil, aceasta nu este doar cea mai veninoasă meduză, ci și una dintre cele mai periculoase creaturi de pe planetă.

Imediat după descoperirea inamicului invizibil, oamenii au început să se gândească cum să se protejeze de mușcăturile acestor meduze. Cercetările au arătat că tentaculele meduzelor analizează potențiala victimă și s-a dovedit că ele recunosc nailonul ca pe un țesut neînsuflețit și nu elimină venin. Astfel, pentru a se proteja de meduze, înotătorii au început să poarte mai multe perechi de dresuri în apă.

Există și costume speciale pentru înot, numite Stinger suits, care au aceeași funcție – protejează întregul corp, inclusiv și capul, dar mulți surferi și înotători se limitează la colanți obișnuiți.

Din noiembrie până în aprilie, înotul în nord estul Australiei nu este recomandat, din cauza invaziei meduzelor. Plajele din Queensland sunt echipate cu o plasă de protecție specială, sunt afișate indicatoare de avertizare și instrucțiuni clare, care trebuiesc respectate în cazul unei mușcături.