Arta spălării corecte: Evită aceste 15 greșeli tipice atunci când folosești mașina de spălat!

Îți mai amintești, când ultima dată ai spălat cu mâna? Din fericire, mașinile de spălat fac o treabă excelentă, iar spălatul cu mâna devine treptat un lucru ce ține de trecut. În ciuda automatizării procesului, continuăm să admitem diverse greșeli, din cauza cărora au de suferit hainele noastre preferate.

Am decis să-ți povestim despre cele mai frecvente greșeli făcute în procesul de spălare, care duc de obicei la rezultate neplăcute, atât în cazul hainelor cât și a mașinii de spălat!

1.Prea multe haine spălate deodată

Nu este cazul să încarci mașina cu prea multe haine deodată. Greutatea excesivă poate deveni cauza unei defectări a mașinii de spălat. Indicația de kilograme per ciclu nu este doar o sugestie, ci o regulă pe care trebuie să o urmezi pentru a avea o mașină de spălat funcțională pe o perioadă îndelungată.

2.Sortarea greșită

Pe lângă culoarea hainelor, trebuie să fii atent și la tipul de textil. De exemplu, fetrul trebuie spălat separat, iar prosoapele nu trebuie amestecate cu hainele din fibră sintetică.

3.Încărcarea dezordonată a mașinii de spălat

Se pare că cel mai dificil lucru în acest proces este să găsești perechea ciorapilor după spălare. Regula de aur: mai întâi ciorapii, apoi restul! Încearcă, vei fi mulțumit de rezultat!

4.Detergentul în exces

Dacă folosești prea mult detergent, poate ieși prea multă spumă care adună mizerie în diferite părți ale hainelor, cum ar fi gulerele cămășilor. Prin urmare, procesul de spălare va fi inutil.

5.Fermoarele

Hainele cu fermoar trebuie închise înainte de spălare, pentru că dinții fermoarelor pot zgârâia alte haine și deteriora materialul.

6.Prea mult înălbitor

Dacă folosești înălbitor prea des, asta reduce durabilitatea materialului. O alternativă ar fi fierberea hainelor. Poți face asta într-un vas mare, adăugând două picături de suc de lămâie.

7.Nasturii

Hainele care au nasturi trebuie întotdeauna să fie descheiate în timpul spălării. În caz contrar, nasturii se pot rupe, iar hainele capătă un aspect neîngrijit.

8.Balsamul de rufe pentru prosoape 

Toate aceste produse chimice din balsamul de rufe reduce puterea de absorbție a apei la prosoape. În schimb, poți opta pentru câteva picături de suc de lămâie – senzația plăcută și aroma îți sunt garantate!

9.Spălatul hainelor de iarnă

Pentru ca puful sau umplutura hainelor groase să nu piardă din structură, poți pune 3 mingi de tenis în mașina de spălat. Acest truc te va ajuta să scapi de spuma în exces și nu vor lăsa puful să se facă ghem.

10.Detergenții scumpi

Mulți s-au obișnuit să folosească detergenți scumpi, uitând de faptul că și pentru mașinile de spălat există soluții mai ieftine. De exemplu, cea mai obișnuită sare face ca hainele să devină mai luminoase, creta – ajută la eliminarea petelor de grăsime, săpunul – albește și scoate petele, iar sucul de lămâie – face hainele mai moi și plăcut mirositoare.

11.Un singur ciclu pentru spălatul pernelor și păturilor

Dacă speli pernele și păturile în mașina de spălat, atunci nu uita să folosești două cicluri unul după altul. Penele sunt capabile să rețină spuma.

12.Spălatul costumelor de baie în mașina de spălat

Hainele din fibre sintetice de genul costumelor de baie sau pantalonii de sport din spandex, trebuie spălate în apă rece cu mâna.

13.Odihnă pentru mașina de spălat

Mulți consideră că este mai bine dacă îi dai o pauză de odihnă mașinii de spălat între ciclurile de spălare. De fapt, folosind mașina de spălat fără întrerupere, reduci consumul de electricitate din moment ce mașina folosește căldura rămasă în interior în mod eficient pentru a încălzi mai departe apa.

14.Curățarea greșită a petelor

Dacă ești obișnuit să cureți petele frecându-le prea puternic, nu fi surprins atunci când găsești o gaură în haină. Indiferent de natură, petele se înlătură cu grijă. Gospodinele cu experiență recomandă să lași hainele la înmuiat cu o bucată de material alb peste pată.

15.Întreținerea incorectă a mașinii de spălat 

În caz că nu știai, compartimentele pentru detergent sunt detașabile. Pe măsură ce detergentul lasă reziduuri, trebuie curățate. După spălare, nu închide ușa mașinii de spălat, las-o să se usuce. În mod regulat, programează un ciclu de spălare doar cu apă fierbinte și oțet. Acest truc va preveni multe probleme care pot apărea în timp.