Arta limitării la esențial: 20 de gânduri importante pentru o viață mai simplă de la Leo Babauta!

Leo Babauta este autorul blogului „Zen Habits”, care a fost inclus de 2 ori în lista celor mai bune 25 de bloguri din lume. Este autorul a 4 cărți printre care „Mai mult cu mai puțin” care a devenit un bestseller. Prin intermediul postărilor sale, el subliniază importanța simplificării tuturor aspectelor vieții:

Deja de 9 ani învăț să trăiesc o viață simplă, minimalistă. Încerc să nu îmi umplu viața cu lucruri inutile, cum o fac foarte mulți oameni. Astfel, rămâne loc pentru ce este cu adevărat important. Nu sunt mereu ocupat și nu mă aflu în grabă, am timp pentru gânduri și creativitate, comunicare cu oamenii pe care îi iubesc, timp pentru natură și activitate fizică.

Vreau să împărtășesc câteva gânduri care te pot ajuta și pe tine să-ți simplifici viața! Iată ce am înțeles despre cum este să trăiești o viață simplă:

1.Curățarea locuinței și a spațiului de lucru duce la curățarea minții. Ceea ce ne distrage vizual ne încarcă mult mai mult decât credem.

2.O dimineață liniștită fără grabă este un lucru extrem de valoros. Mă trezesc devreme ca să am timp să citesc calm, să scriu ceva, să meditez.

3.Nu vei începe să trăiești o viață simplă până nu vei fi gata să renunți la ceva familiar.

4.Poate fi dificil să renunți la ceva, dar este mai ușor dacă încerci să o faci într-o lună. Renunță la ceva timp de o lună și vezi dacă îți place sau nu.

5.Să renunțăm la televiziunea prin cablu a fost una dintre cele mai productive decizii în familia noastră. În casa mea nu mai există toate aceste posturi prostești și reclame inutile.

6.Shopping-ul nu este o terapie. Aceasta este o pierdere de timp și bani.

7.Dacă îți umpli viața cu factori care te distrag, probabil îți este frică să afli cum arată viața ta fără să navighezi constant pe Internet, fără rețele sociale, știri, TV, jocuri și bunătăți.

8.Mâncarea simplă, sănătoasă nu numai că este mai benefică decât fast food-ul. Este, de asemenea, și o plăcere.

9.Trebuie să-ți faci timp pentru lucrurile importante: să petreci timpul cu copiii, cu soțul sau soția, să creezi, să faci sport. Lasă totul la o parte și fă ceea ce contează cu adevărat.

10.Cel mai mare păcat împotriva unei vieți simple este să-ți asumi prea multe obligații. Am renunțat cu greu la multe obligații pentru a-mi simplifica viața și acum sunt extrem de bucuros că am făcut-o.

11.Programul meu zilnic nu este prea structurat și prea plin. Am timp pentru micile lucruri atât de importante: să-i citesc copilului, să fac o plimbare, să trag un pui de somn.

12.Este foarte ușor să-ți umpli viața cu ceva: sunt atât de multe lucruri în jurul nostru care par uimitoare! Auzi despre ceea ce fac alții și dorești imediat să adaugi acest lucru în viața ta. Dar uiți că adăugând atât de mult, ocupi spațiul pentru manevră. Și acest spațiu este foarte important.

13.Refuzând ceva foarte fain, eu spun „Da” la ceea ce este cu adevărat important pentru mine.

14.Ceea ce ne distrage atenția este foarte tentant, dar și foarte distructiv.

15.Este tentant să umpli toată ziua, până la ultima clipă, cu fapte „productive”. Nu fă asta. Lasă și spațiu gol în programul tău.

16.Dacă nu vei învăța să stai singur într-o cameră liniștită fără a te distrage, nu vei putea să-ți simplifici viața.

17.Cumpărăturile nu ne rezolvă problemele. Ca și mâncarea.

18.Important este nu cât de puține lucruri avem. Este important cât de mult sens punem în aceste lucruri.

19.Este mai bine să ai șase cărți pe raft pe care la sigur le vei citi, decât o sută dintre cele la care nu vei ajunge niciodată.

20.Atenția ta este cel mai valoros lucru pe care îl ai. Dăruiește-o oamenilor pe care îi iubești și nu unor clovni de pe Internet. Dă-o celor mai importante activități, nu rețelelor sociale.