Aparențele înșală: Casa modestă din stradă, care arată uimitor din partea curții!

În Rotterdam (Olanda) a apărut o casă uimitoare. Din partea străzii, aceasta pare destul de plictisitoare, dar dacă tragi o privire din partea curții, părerea despre ea se schimbă total.

Curbe originale, ferestre imense transparente de la podea până la tavan –  toate aceste detalii fac casa să se deosebească mult de orice altă clădire.

Studioul de arhitectură MVRDV a finalizat construcția reședinței Casa Kwantes. Ideea sa principală presupune o „discreție înșelătoare”. În proiectul lor, designerii au încercat să combine deschisul și închisul, platul și curbul, flexibilul și rigidul.

Această casă privată este situată în orașul Rotterdam din Olanda. Din exterior arată ca o „cutie” dreptunghiulară plictisitoare, dar partea din spate, orientată spre curte, se curbează lin în jurul unui măslin, care amintește de stilul modernist al anilor 1930.

Clădirea cu o suprafață de 480 de metri pătrați este construită în întregime din cărămidă albă cu un număr minim de ferestre. Intrarea în clădire este complet ascunsă într-o nișă secretă.

Trecând pe holul îmbrăcat cu lambriuri din lemn, vizitatorii ajung într-un coridor lung. De acolo se deschide o priveliște uimitoare: prin ferestrele imense poți vedea curtea luminoasă cu un măslin în centru.

Un capăt al coridorului duce spre camera de baie. Pe de altă parte, se găsește o bucătărie spațioasă. Iluminarea ascunsă în partea de sus a panourilor încorporate oferă o lumină moale pentru întregul spațiu.

De asemenea, la parter sunt situate camera de zi și biblioteca. Fiecare cameră are propria ieșire spre curtea din spate. Spre deosebire de fațada externă strictă, partea din spate a casei este complet „deschisă” datorită numărului mare de ferestre.

Una dintre cele două scări duce la etajul doi. Aici se află dormitoarele spațioase ale proprietarilor, cu un balcon care repetă curba clădirii. Ferestrele imense umplu camerele cu lumină naturală.

Proprietarii casei au avut grijă și de latura ecologică a locuinței lor. Pompa geotermală de sub casă și panourile solare de pe acoperiș asigură complet energia necesară pentru întreaga clădire.