Anume aceste 4 greșeli duc la negocieri eșuate. Învață cum să le eviți în viața de zi cu zi

În viață există numeroase situații atunci când trebuie să ajungem la o înțelegere cu cineva, fie că e vorba de vânzarea mașinii sau de o promovare la serviciu. Dacă vei ști care sunt cele mai răspândite greșeli în procesul de negociere, atunci, ocolindu-le ai putea obține rezultatul dorit.

Prea multe opțiuni

Majoritatea negociatorilor neexperimentați cred că atunci când sunt propuse mai multe opțiuni, cealaltă parte va avea de unde să aleagă. Doar că această practică nu funcționează întotdeauna.

Cel mai bine e să propui 2-3 opțiuni. Paradoxul constă în faptul că cu cât mai multe obiecte sunt, cu atât mai mult acesta va fi atras de un detaliu al fiecăruia. De aceea, el începe să se gândească mai mult pentru a găsi soluția optimă. Oamenilor le plac deciziile simple.

Încrederea în ceea ce spune adversarul

Atunci când cineva îți spune convingător că nu este de acord cu prețul, nu este neapărat să-l crezi, el ar putea folosi acest truc pentru a te face să cedezi, chiar dacă ar fi fost de acord să plătească și mai mult.

Din experiența negociatorilor profesioniști, oamenii care țipă, se indignează, fac multă gălăgie și amenință cu renunțarea la negocieri, de fapt nu sunt gata să facă acest pas. Trebuie să te temi de negociatorii calmi, care se arată indiferenți de felul cum vor derula negocierile. Iar cei gălăgioși, de obicei, vor să te ducă în eroare.

Trucurile și autoamăgirea

Oamenii preferă să creadă că negocierile sunt o contradicție și cu cât mai mult îi vorbești adeversarului despre dorințele tale, cu atât este mai mare probabilitatea că el le va folosi împotriva ta.

Făcând asta însă, tu nu vei putea obține rezultatul dorit. Concentrează-te pe ceea la ce vrei să ajungi, fii sigur și oamenii vor reacționa. Majoritatea oamenilor nu iubesc încercările de a fi distrași sau implicați în jocuri dubioase. Imediat ce vei fi descoperit, nu vei mai putea să-ți restabilești poziția.

Îngrijorarea în privința timpului

Crezi că dacă un proces de negociere a fost de durată și a necesitat multe cheltuieli, înseamnă că va fi unul de succes? Nu neapărat.

Adesea, cele mai simple și rapide negocieri se termină favorabil, în timp ce cele care implică mult efort, nervi și dedicație eșuează. De asemenea, cu cât sunt mai complicate negocierile, cu atât e mai greu să le termini cu bine. De aceea, concentrează-te pe acele negocieri, care crezi că le vei soluționa rapid. Timpul este resursa cea mai prețioasă.

Sursa