Este un exercițiu terapeutic minunat: 10 moduri în care să ții un jurnal pe placul tău

Notițele regulate sunt cea mai simplă metodă prin care îți poți îmbunătăți productivitatea și motivația. Iar pentru ca să nu te plictisești în scurt timp de această ocupație noi îți propunem 10 metode prin care poți scrie un jurnal.

1. Pagini matinale

Aceasta este o metodă elaborată de către Julia Cameron și se bazează pe principiul de a scrie zilnic câte 3 pagini, înainte de a-ți începe activitatea de bază. Textul nu trebuie să aibă o idee, un subiect sau un singur stil: scrie tot ce îți vine în cap. Acest proces te ajută să-ți cureți mintea și să muncești fără gândurile, ce nu te lasă să te concentrezi.

2. Sketchbook

Crează un jurnal cu schițe, care o să te ajute să-ți construiești desenele într-o anumită consecutivitate și vor reda o întreagă istorie a ceea ce se petrece cu tine. Atunci când ești nevoit să asculți o lecție plictisitoare, deschide o pagină goală și lasă mâna să creeze ce vrea ea.

3. Jurnal zilnic

Împărtășește-i jurnalului tot ce simți și gândești pe parcursul unei zile. Seara stai timp de câteva minute și decide despre ce vei scrie. Nu te teme să scrii despre greșelile pe care le-ai făcut, despre evenimentele care au avut loc, fii sincer și nu te sfii de propriile gânduri.

4. Carte de rețete

Adună într-un caiet rețetele preferate de bucate sau cele de frumusețe. Notează acolo sfaturile de la bunica sau pe cele care le-ai aflat prin propria experiență.

5. To do list

Crează-ți lista zilnică de sarcini, pe care le ai de făcut. Marchează-le după nivelul de dificultate.

6. Scrisori neexpediate

Este un exercițiu terapeutic minunat – scrie un mesaj celui pe care ești supărat. În acest fel îți poți revărsa furia, durerea și tristețea. Însă asigură-te ca nimeni să nu găsească scrisoarea.

7. Brainstormingul

Folosește procesul de generare a soluțiilor creative pentru problemele apărute. Notează toate ideile pe care le ai și utilizează-le la rezolvarea propriilor probleme. Nu uita că chiar dacă o metodă nu s-a potrivit la moment, o poți folosi mai târziu în altă situație.

8. Wishlist

Ia un carnețel și scrie în el tot ce vrei să reușești să faci până la sfârșitul vieții. Datorită acestui fapt visurile și dorințele tale vor fi mereu vii, iar viața ta – plină de sens.

9. Caiet cu citate

Adună într-un singur loc toate citatele care te inspiră și te motivează. Notează frazele care-ți plac și în care te regăsești, iar atunci când îți este mai greu, recitește-le.

10. Jurnalul recunoștinței

Încă o metodă terapeutică eficientă. În fiecare seară enumeră 5 lucruri pentru care ești recunoscător – în acest fel îți vei încheia ziua pe o notă pozitivă.

Foto: pexels.com