Alarmant! Cu toții suntem niște narcomani. Un endocrinolog renumit spune ce drog se ascunde în 80% dintre produsele, pe care le consumăm

Robert Lustig este profesor în cadrul Universității din California și cel mai renumit doctor american, după legendarul dr. House, doar că real. Studiile sale au arătat că percepțiile actuale despre sănătate și despre modul sănătos de viață sunt construite pe idei false și pe legi dăunătoare, deseori create prin lobby de către reprezentanții industriei alimentare.

Problema este la nivel mondial

În lume sunt cu 30 % mai multe persoane obeze, decât înfometate. Circa 5 % din populația planetei suferă de diabet zaharat, iar creșterea este evidentă în ultimii 15 ani și mai ales în rândul copiilor.

Obezitatea este o problemă gravă în deosebi în țările dezvoltate precum SUA, Japonia, Federația Rusă.

Mitul principal: ce provoacă obezitatea?

Legea păstrării energiei spune că toate caloriile ( energia), pe care le consumăm, trebuie să fie arse, în caz contrar acestea se depozitează în organism sub formă de grăsime. Deci e logic, că pentru a fi sănătos trebuie să mâncăm mai puțin și să ne mișcăm mai mult.

Împotriva acestei concepții doctorul Lustig luptă de mulți ani.

În primul rând, nu toate caloriile sunt la fel de benefice. În acest sens, mâncarea dulce e mult mai periculoasă decât cea grasă.

În al doilea rând, este demonstrat că efortul fizic practic nu ajută la slăbit. Sportul este bun pentru sănătate și te ajută să aduni masă musculară, dar el nu modifică prea mult greutatea.

În al treilea rând, nu orice grăsime este dăunătoare pentru sănătate: grăsimea de sub piele nu provoacă probleme de sănătate organismului, cel de pe organe, în special de pe inimă și ficat, este un adevărat pericol.

Drogul permis în toată lumea

Literatura despre alimentație, populară în toată lumea, ne învață că fast food-ul este dăunător, deoarece conține multă sare, grăsime și zahăr.  De fapt, în creier nu există mecanisme de deprindere față de grăsime sau sare, în schimb zahărul funcționează după același principiu ca și cele mai puternice substanțe narcotice. Mai mult ca atât, sistemul de recompensare în creier este creat în așa fel, că dezvoltând dependența față de un drog, persoana dezvoltă în același timp și dependența față de altele, pe care nu le-a văzut în general. Ceea ce înseamnă că persoana, care este obișnuită de mică să consume dulce, este predispusă la alcoolism și narcomanie.

Narcomania impulsionează vânzările

De unde oamenii iau zahărul? O treime se conține în băuturile dulci, a șasea parte o mâncăm în deserturi, iar circa o jumătate se ascunde în mâncarea, care la prima vedere nu este dulce (sosuri, pâine, paste și practic în toată mâncarea fabricată). De exemplu, în SUA și în Federația Rusă legea nu prevede ca producătorii să scrie pe ambalaj cantitatea de zahăr conținută în aliment. Astfel, 80% dintre produsele vândute în magazine conțin zahăr. Zahărul este motorul vânzărilor, întrucât are efect narcotic și îi obligă pe oameni să cumpere tot mai mult.

Sursa