Ai știut, care sunt cele mai vechi orașe din lume! Află chiar acum, unde se află și cine le-a întemeiat!

V-ați gândit vreodată, care este cel mai vechi oraș din lume? E greu de răspuns exact la această întrebare, însă eu voi încerca să vă prezint topul celor mai vechi și renumite orașe din toată părțile lumii! Haideți să vedem împreună, care sunt acele orașe, unde oamenii locuiesc mii, sau chiar zeci de mii de ani!

Europa

Cel mai vechi oraș locuit din Europa este considerat orașul Argos, care se află în centrul peninsulei Peloponnes. Primele sătucuri au apărut pe aici încă cu cinci mii de ani până la nașterea lui Hristos, adică peste 7000 de ani în urmă. Actualmente în Argos locuiesc peste 23 de mii de oameni.

Însă și capitala Greciei Atena este un oraș foarte și foarte vechi, el e mai ”tânăr” cu doar 1000 de ani, deși oamenii locuiau acolo încă cu 11 mii de ani până la nașterea lui Hristos. Deja către anul 1400 până la era noastră Atena a devenit un oraș de o importanță majoră pentru toată regiunea. Un alt oraș străvechi din regiune – Plovdiv din Bulgaria, a fost fondat în anul 479 înaintea erei noastre.

Asia

Cele mai vechi orașe din Asia au fost întemeiate pe teritoriile actuale ale Siriei, Libanului și Palestinei, e vorba de Damasc, Beirut și Ierihon. Ele au apărut aproximativ cu 3000-4000 de ani până la nașterea lui Hristos. Careva orașe vechi sunt și pe teritoriul Irakului, acolo unde înflorea cândva Mesopotamia. Erbil și Kirkuk, care actualmente sunt populate de curzii din Irak, au fost întemeiate cu trei mii de ani înaintea nașterii lui Hristos.

Varanasi, India

E foarte vechi și Teheranul, sau, mai exact, orașul Rey, care astăzi este suburbia capitalei Iranului, însă aici locuiesc peste 250 de mii de oameni. Orașul indian Varanasi a fost fondat în anul 1800 înaintea erei noastre, la fel și orașul Balh de la nordul Afghanistanului, care era capitala statului antic Bactria – patria grâului, după unele păreri ale experților. Tot aici trebuie menționat și orașul Luoyang din China, care actualmente are peste 4700 de ani. El se află în partea de vest a Chinei.

Africa

Cele mai vechi orașe africane se află, normal că, pe teritoriul Egiptului, e vorba de Luxor, care a fost fondat cu trei mii de ani înaintea erei noastre, și mai mult de un mileniu a rămas capitala Egiptului.

Deși ulterior orașul a pierdut importanța sa strategică, el până în ziua de azi rămâne populat, aici locuiesc cca jumătate de milion de oameni și vin o sumedenie de turiști. Relativ aproape de Luxor se află și Tripoli, fosta capitală a Libiei. Orașul a fost întemeiat cu șapte secole până la nașterea domnului, și pe parcursul istoriei de mai multe ori a fost ocupat de venetici – romani, spanioli, turci, italieni, englezi. Astăzi aici locuiesc peste un milion de oameni.

Tripoli, Libia

Din Africa Centrală cel mai vechi oraș este orașul Ife de pe teritoriul actual al Nigeriei. El a fost fondat în secolul VI înaintea nașterii lui Hristos.

America de Nord și America Centrală

E curios faptul, că în America de Nord până la apariția europenilor nu exista nici un oraș – popoarele autohtone nu se preocupau de așa construcții masive. Însă spre sud, spre hotarul actual al Mexicului și SUA, situația se schimba – satele deveneau tot mai mari și mai mari, ajungând, la un moment dat, la dimensiunile unor orașe mici. Satul Oraibe, fondat în anul 1100 până la nașterea lui Hristos, este considerat cea mai veche așezare umană de pe teritoriul actual al SUA.

Însă în America Centrală orașele se construiau cu mii de ani până la nașterea lui Hristos. Cel mai vechi oraș este considerat orașul Ciolula, care a apărut cu 12 mii de ani în urmă.

Ciolula, Mexic

Cam tot pe atunci a apărut și cea mai mare piramidă de pe globul pământesc, care depășește cu mult oricare din piramidele egiptene. Platforma ei constituie un pătrat cu laturile de 400 de metri, deși înalțimea ei e relativ joasă – 55 de metri (piramida din Gisa, Egipt, are 146 de metri).

Aceste locuințe din Taos-Pueblo (statul New-Mexico) au aproape o mie de ani

Cel mai tânăr oraș din epoca relativ contemporană, adică oraș de tip european este Santo-Domingo de pe insula Haiti. El a fost fondat în anul 1496 – adica peste patru ani după ce Columb a descoperit America de Nord.

America de Sud

Cel mai vechi oraș din America de Sud este orașul peruan Cuzco, situat la o altitudine de peste trei mii de metri. El a fost fondat în anul 1100 până la nașterea lui Hristos, și mult timp a fost capitala Imperiului Inca. Totul s-a terminat, când pe 15 noiembrie 1533 aici a apărut Fransisco Pisarro cu conchistadorii săi. Spaniolii au distrus tot ce s-a creat timp de mii de ani până la ei, deși Cuzco a rămas și până în ziua de azi.

Cuzco, Peru

Cel mai vechi oraș de tip european, fondat deja de colonizatori spanioli, este orașul Kumana, care a apărut în anul 1515. Astăzi acolo locuiesc peste 400 de mii de persoane.

Australia și Oceania

Aborigenii din Australia nu construiau orașe, având un mod de viață foarte primitiv. Pentru prima dată europenii au ajuns către țărmul australian în 1606, deși încâ câteva zeci de ani ei nici nu încercau să calce pâmântul australian – până în 1658.

Popularea intensivă a continentului a început doar în secolul al XVIII-lea, iar inițial aici erau aduși criminalii din închisorile engleze, care primeau aici încă o șansă. În 1788 a fost intemeiat orașul Sidney – unul din cele mai mari din Australia actuală. Însă cercetările arheologice au confirmat, că oamenii locuiau în Australia încă cu 30 de mii de ani în urmă.

Sidney

Peste 26 de ani după întemeierea Sidney-ului a apărut și primul sătuc din Noua Zeelandă – Kerikeri. Astăzi aici locuiesc peste 6 mii de oameni.

Sursa