Ai știut că ciupercile pot fi mai nutritive și mai utile decât carnea? Află chiar acuma despre proprietățile lor incredibile!

Ciupercile sunt niște organisme enigmatice, puțin studiate, și cred că veți citi cu plăcere niște lucruri mai puțin cunoscute despre ele – lucruri într-adevăr incredibile.

1.Ciupercile nu sunt nici animale, nici plante. Ele constituie o grupă specială, proprietățile chimice ale căreia sunt specific atât plantelor, cât și animalelor.

2.Ciupercile în realitate pot fi foarte și foarte mari, unele dintre ele au un miceliu, care poate avea kilometri în lungime.

3.Sunt multe evidențe, care confirmă faptul că până la apariția copacilor ciupercile aveau dimensiuni incredibil de mari.

4.Există specii de ciuperci, care pot să se miște. De exemplu, plasmodiul, care crește pe copaci, poate să se miște cu viteza de un centimetru pe oră.

5.Sunt ciuperci, care se alimentează cu insectele pe care le prind.

6.Savanții cunosc până la 150 de mii de specii de ciuperci, însă estimativ ele sunt mult mai multe – până la 1,5 mln.

7.Ciupercile pot fi găsite nu numai pe pământ sau sub pământ, ci și în atmosferă și chiar în interiorul corpurilor însuflețite!

8.Ciupercile sunt foarte rezistente la schimbările de temperaturi, la lipsa de apă, de oxigen și alți factori de importanță vitală. Chiar și acidul sulfuric în multe cazuri nu poate nimici ciuperca. S-a înregistrat un caz când ciupercile au fost depistate chiar într-un reactor nuclear!

9.Ciupercile sunt necesare pentru sistemul biologic al planetei. Ele luptă cu deșeurile organice și ajută plantele să obțină mineralele necesare.

10.Nu doar oamenii se ocupă de creșterea ciupercilor, ci și unele insecte, precum furnicile, care se alimentează cu unele specii de ciuperci.

11.În Europa cresc circa 5 mii de specii de ciuperci. Aproximativ 150  dintre ele sunt otrăvitoare. Cea mai otrăvitoare ciupercă este buretele viperei.

12.Pe teritoriul Elveției cresc foarte multe ciuperci albe, însă elvețienii nu le consumă.

13.Ciupercile mai sunt numite carnea vegetarienilor, fiindcă ele conțin substanțe nutritive asemănătoare cu carnea.

14.Amanita nu este o specie unică, ci un grup de ciuperci, cu mai multe specii. Nu toate dintre ele sunt otrăvitoare, dimpotrivă – unele specii sunt considerate delicioase.

15.Phytophthora infestans este o specie de ciuperci, care provoacă o boală a cartofilor, capabilă să nimicească toată roada, cum s-a întâmplat cândva în Irlanda. Și tot în Irlanda a fost găsit și remediul – zeama bordeleză.

16.Unele specii de ciuperci au organe genitale.

17.Gălbiorul este o specie foarte utilă, ce conține elemente folositoare pentru eliminarea paraziților din corpul uman.

18.Pilobolus kleinii este o ciupercă microscopică, care poate lansa sporii săi la distanțe imense. Viteza lansării e de 180 de ori mai mare, decât viteza căderii libere.

19.Mucegaiul la fel este o ciupercă, care poate să trăiască în ulei de mașină și alte lichide tehnice. El poate fi toxic nu doar pentru pielea umană, ci și pentru lemn și chiar sticlă!

20.Unele specii de ciuperci pot să ilumineze.

21.Trufa este cea mai scumpă ciupercă din lume – până la 200 de euro pentru un kilogram.

Sursa