Ai auzit de poporul ainu? Află de ce savanții îi consideră o rasă aparte!

Acest fapt poate să vă pară straniu, dar primii locuitori ai arhipelagului japonez, inclusiv ale celor mai mari insule, au fost nu japonezii, ci poporul Ainu. E un grup de oameni, care există și astăzi, dar despre el se știe mai puțin, decât despre alte popoare asiatice, mai ales, că numărul ainu doar în Japonia atinge cifra de 200 de mii, iar ei mai locuiesc și pe insulele Curile și chiar în Rusia.

Acuma sunt destule dovezi, care confirmă, ca anume ainu au fost primii stăpâni ai Japoniei, iar denumirea vulcanului legendar Fuji se trage anume din limba ainu – așa se numea zeița focului. Savanții consideră, că civilizația ainu a apărut aproximativ 13 mii de ani în urmă, ei se ocupau cu vânătoarea, cu pescuitul, culegeau darurile pădurilor, însă nu prelucrau pământul.

Ainu locuiau în comune, destul de îndepărtate una de alta. Din aceasta cauză ei au populat nu doar Japonia, ci și alte insule din această zonă  geografică, inclusiv Sahalin, insulele Curile, și chiar sudul peninsulei Kamceatka.

Aproximativ cu trei mii de ani până la nașterea lui Hristos pe insulele nipone au apărut triburi noi, venite pe cale maritimă. Acestea erau triburile mongoloide, care ulterior s-au și transformat în japonezi. Ei au adus pe insulele nipone orezul și pentru ainu au început vremuri grele. Ei au fost nevoiți să plece la nord, cedând pământurile fertile veneticilor.

Însă colonizarea i-a costat scump pe japonezi – oamenii ainu știau să lupte bine cu inamicii și niponii mult timp nu puteau să obțină victoria definitivă, în pofida superiorității numerice. Apariția tunurilor a fost fatală pentru ainu, care au părăsit insula Honshu, și actualmente populează doar insula Hokkaido.

E notoriu faptul, că aspectul exterior al ainu era unul foarte și foarte neobișnuit pentru aceste părți ale lumii. Ei poartă barbă deasă, au părul creț și la fel foarte des și sunt smoliți. Mulți savanți considerau, că ei se trag de la popoarele aborigene a Polineziei, dar cercetările genetice au negat această ipoteză. Cazacii ruși, care au venit cândva pe Sahalin, inițial i-au considerat pe ainu drept conaționali, atât de mult ei semănau cu europenii și nu cu popoarele din Siberia!

Limba ainu de asemena nu se prea înscrie în ramurile existente de limbi și din această cauză unii savanți consideră, că ainu este o rasă aparte, pe lângă cele trei deja existente!

Sursa