Află istoria uimitoare a antrenorului din peștera tailandeză, în care au rămas blocați cei 12 copii

Acum când tragedia băieților blocați într-o peșteră inundată din nordul Tailandei s-a încheiat cu un final fericit, a venit timpul să-l cunoaștem și pe antrenorul, care în acest timp a fost lângă ei.

Numele său este Ekapol Chantawong – un tânăr de doar 25 de ani.

Pe când avea 12 ani, acesta a rămas orfan – toată familia sa a murit de epidemie. Atunci Ekapol a mers să trăiască la o mânăstire budistă. Peste 10 ani, el a revenit la locul de baștină pentru a-și îngriji bunica bătrână. Tot atunci, tânărul s-a angajat ca ajutor de antrenor de fotbal în clubul Wild Boars.

La sfârșitul lunii iunie a acestui an, 12 băieți din respectivul club au mers într-o excursie, iar Ekapol a fost în rol de însoțitor.

În momentul în care echipa s-a rătăcit în peșteră și a început o ploaie torențială, care le-au blocat căile de ieșire, Epakol și echipa sa s-au pomenit într-o beznă totală, cu niște rezerve foarte mici de mâncare și apă și cu un aer foarte sărac în oxigen, din cauza inundației.

Iar în continuare îi aștepta luni întregi de ploi musonice, care ridicau nivelul apei în peșteră și niște șanse mizere ca ei să fie găsiți și salvați.

În aceste condiții antrenorul și copii cu vârstele cuprinse între 11 și 16 ani au stat 9 zile!

Cum au reușit să supraviețuiască și să nu-și piardă cumpătul?

Epakol imediat a împărțit toată mâncarea și apa așa încât să ajungă pe o perioadă maximală de timp. El era cel care mânca întotdeauna cel mai puțin, medicii au remarcat că antrenorul era cel mai epuizat dintre toți.

Pentru a reduce nivelul de stres și pentru a preveni panica băieților, Epakol i-a învățat să mediteze. Experiența pe care a avut-o în acest sens la mânăstire i-a fost de mare folos. Atunci când scafandrierii britanici au găsit echipa, aceștia stăteau pe pietre și meditau în liniște. Un lucru extrem de uimitor, întrucât copiii nu știau de cât timp se află acolo, dacă e zi sau noapte, cu toții erau calmi și concentrați, nimeni nu plângea și nu făcea panică.

Meditația i-a ajutat să-și economisească energia ( pentru a se salva, copii au fost nevoiți să parcurgă 4 km prin peștera întunecoasă cu puțin oxigen).

Epakol a devenit eroul lumii budiste. Imaginea sa animată, în care acesta meditează, a devenit foarte populară.