Află cauza bolii tale de la părintele psihosomaticii, Franz Alexander. N-o să-ți vină să crezi: totul vine din copilărie!

Părintele psihosomaticii, Franz Alexander, a scris în cartea sa „Medicina psihosomatică” despre faptul că boala apare la intersecția a trei factori – psihologic, fiziologic și social.

Potrivit autorului, schema de îmbolnăvire arată așa: se întâlnesc mai întâi 2 factori: fiziologic (determinat genetic sau de modul de dezvoltare a organelor) și cel psihologic (caracteristicile personale, conflictele interioare și emoțiile). Iar ulterior, apare și factorul social (o situație nefavorabilă) care declanșează reacția. De menționat, că factorul psihologic poate veni din trecutul îndepărtat, chiar din copilărie.

Astfel reiese, că în interiorul fiecăruia dintre noi se află o bombă cu efect întârziat formată din cei doi factori și la apariția celui de-al treilea, boala se declanșează.

Așadar, să le luăm pe rând, să vedem ce boală și de care factor psihologic este generată.

Bolile de piele

Acestea întotdeauna sunt legate de contact și granițe. Cel mai probabil, undeva în trecut stă suprimarea și direcționarea spre sine a urii față de cei apropiați. Față de cei care și-au manifestat dragostea în exces, trecând orice granițe sau față de cei care din contra s-au ținut mai departe, decât ar fi fost de dorit.

Un exemplu ar fi o mamă hiperprotectoare, care tot timpul își mângâia copilul, chiar și când acesta a devenit mare, invadându-i spațiul intim. Datorită faptului că mama era cu el tandră, el nu putea să se împotrivească și astfel își suprima ura pentru situația creată, dar și vina în același timp.

O situație total opusă ar fi o mamă extrem de ocupată, pe care copilul foarte rar o vede și care rămâne acasă doar când el se îmbolnăvește, cel mai probabil de o boală a cărei simptome apar pe piele, iar mama le va da cu unguent, cu mâna ei gingașă și caldă.

Boli ale sistemului digestiv

Atunci când mama alăptează, ea îi oferă copilului nu doar hrană, dar și căldură, liniște, plăcere, atenție, grijă… Dacă mama îl va hrăni la timp, el se va simți iubit, protejat și fericit, iar dacă îl va face să aștepte prea mult, fiind flămând, el se va înfuria, iar după asta va mânca lacom mai mult decât are nevoie. O mâncare neproaspătă, servită nu la timp și care nu place sau o cantitate prea multă de mâncare duc la dezgust și greață.

De aici și un spectru larg de boli precum bulimia, anorexia sau ulcerul.

Bulimia este, în cele mai multe cazuri, generată de lipsa dragostei și afecțiunii din partea părinților.

Anorexia este o metodă de atragere a atenției, ca o formă de protest și de manifestare a urii și supărării.

Ulcerul este o metodă de a demonstra că ești în stare să obții ce vrei fără ajutorul cuiva, că ești puternic și independent, e formă de ascundere a unei supărări și de insuficiență a iubirii.

Bolile respiratorii

Adesea sunt o consecință a unei copilării în care mama pe cât este de protectoare, pe atât de exigentă, e mama care nu-i oferă doza necesară de libertate, care nu-i permite să-și manifeste emoțiile, care, metaforic, dar poate și la propriu vorbind, îl sugrumă cu educația sa.

Un astmatic va rămâne așa, aflându-se undeva între o inspirație și o expirație, din cauza unor cerințe și așteptări prea mari, fără a avea posibilitatea să se relaxeze.

Bolile cardiovasculare

„Trebuie să fii întotdeauna cuminte, bun, exemplar și amabil!” Și cum rămâne cu emoțiile negative, unde se duc ele? Se acumulează în vase și duc la hipertensiune.

Un copil trebuie să fie învățat să-și orienteze constructiv emoțiile, altfel ura și nemulțumirea se vor grămădi până vor exploda și , din păcate nu emoțional, dar fizic.

Diabetul zaharat

Foamea, frica și senzația de abandonare emoțională formează fundalul vieții unui bolnav de diabet. Iar astfel viața nu este deloc dulce, iar dulceața îl părăsește nu doar la figurat, dar și la propriu.

Bolile aparatului locomotor

Mișcarea este viață. Este o formă prin care oamenii își manifestă energia și puterea. Un matur activ este lăudabil, iar un copil activ? „Stai locului, nu mai sări, nu mai alerga…” Altfel spus: fii comod, ascultător și manevrabil.

Atunci când un copil aude zilnic toate acestea din partea părinților și nu are posibilitate să-și arate nemulțumirea, ura și furia, nu se poate simți liber, toată această răbdare nu are decât să declanșeze peste ani disfuncții ale aparatului locomotor.

Așadar, acestea sunt doar câteva dintre bolile și cauzele lor psihologice preluate de la Franz Alexander. Dacă vreți să aflați mai multe despre psihosomaitcă te îndemnăm să studiezi cartea autorului.

Autor: Natalia Emșanova

Sursa

error: Content is protected !!