Aceste date te vor indigna! De ce copiii bogați au mai multe șanse de a deveni inventatori

Potențialii genii pot fi recunoscuți încă în școala primară, însă majoritatea dintre ei așa și nu vor deveni mari inovatori. De ce oare? Cercetătorii din cadrul Equality of Opportunity Project au studiat brevetele, rapoartele fiscale și rezultatele testelor, pentru a afla ce fel de copii ajung să fie inovatori în SUA. Potrivit concluziilor acestora, limitele cu care se confruntă copiii la începutul vieții determină dacă aceștia vor contribui cu idei inovatoare la dezvoltarea societății sau nu.

„Eu am fost un pic șocat de faptul că deja în clasa a treia putem afla cine va deveni inventator, bazându-ne pe știință și teste matematice.” – a declarat Alex Bell, student la Harvard și autorul principal al cercetării.

Însă chiar și băieții cu cele mai bune note nu au devenit inovatori, doar dacă nu făceau parte din înalta societate. Probabilitatea ca un copil dintr-o familie bogată să devină inventator este de 10 ori mai mare decât la semenii săi cu un venit mediu. Iar probabilitatea ca un copil de rasă albă să devină inovator este de 3 ori mai ridicată decât la un copil de rasă neagră. Femeile, în general dețin doar 18% dintre brevetele înregistrate în SUA.

Pentru ca aceste disproporții să fie diminuate este necesară schimbarea la nivel de mediu înconjurător. Copilul trebuie să fie în contact permanent cu idei noi. S-a demonstrat că o mare parte dintre deținătorii de brevete, au descoperit inovații în același domeniu ca și părinții sau rudele lor. „Nu poți deveni ceea ce nu vezi. Este foarte important să ai un exemplu, un îndrumător, care se aseamănă într-o oarecare măsură cu tine.”- spune Bell.

Imaginează-ți o lume în care fetele văd femei-inventatoare, la fel de frecvent precum băieții văd bărbați-inventatori. Conștientizarea problemei este primul pas spre conservarea geniilor pierduți.

Sursa