Aceste 4 motive te vor convinge să spui întotdeauna sincer ce simți

Facem această greșeală mai tot timpul. Ne ascundem sentimentele adevărate și le arătăm doar atunci când suntem nevoiți să o facem. Există unele lucruri care ne împiedică să ne deschidem în fața cuiva și să-i spunem ce simțim. Chiar dacă uneori să-ți ții limba după dinți e un fleac, în unele situații să îți ascunzi sentimentele înseamnă să ai de suferit consecințe neplăcute.

Așadar, citește mai jos motivele de ce ar trebui să nu îți ascunzi sentimentele și să spui ce simți, nu doar atunci când ești nevoit, dar și atunci când dorești să o faci!

Previne lipsa de comunicare

Atunci când nu îți exprimi gândurile și sentimentele față de persoana cu care vorbești, se pot întâmpla două lucruri: creezi o situație jenantă sau te prefaci atât de bine încât ceilalți cred că ești deacord cu o decizie anumită, de exemplu, și continuă conversația. Probabil ai înțeles deja, că ambele opțiuni nu sunt prea bune. Dacă alegi prima variantă te minți pe sine, dacă alegi a doua variantă aceasta va avea o reacție negativă asupra ta sub formă de izbucniri de emoții față de acea persoană. Persoana cu care vorbești poate gândi că a greșit cu ceva, când de fapt tu ești acela care nu a fost destul de sincer.

Dacă nu spui cu sinceritate ceea ce simți, fie partenerului de viață, unui prieten sau membru de familie, pui relația voastră în pericol. Nimănui nu îi place să fie mințit, deci pentru a preveni stricarea relațiilor tale cu cineva care îți este drag, străduie-te să fii atît de deschis și neprefăcut cît e posibil. E mai bine să fii pălmuit de adevăr decât sărutat de minciună!

Reduce stresul 

Cu toții cunoaștem ce este stresul și cum acționează asupra corpului, a cugetului și a spiritului nostru. Una din soluțiile de a reduce stresul din viața ta este de a fi sincer cu tine însuți. Se întâmplă foarte des să te stresezi din cauza părerii celor din jur despre tine și cum te văd alții. Prin urmare, nu dorești să creezi o impresie greșită  spunând ceva cu ce alții nu ar fi deacord sau ar înțelege greșit. Dar când te comporți diferit cu persoane diferite trebuie, deasemenea, să menții această” imagine” a ta iar aceasta crează o disonanță cognitivă.

Când trăiești o disonanță cognitivă atitudinea ta și comportamentul tău nu corespund între ele, astfel apare stresul. Iată de ce trebuie să te asiguri că atitudinea și comportamentul corespund, iar cea mai bună metodă de a o face este să îți exprimi propriile atitudini și sentimente în ceea ce privește părerea celor din jur.

Vei afla cui îi pasă cu adevărat

Uneori ne ținem ascunse sentimentele, pentru că credem că ceilalți nu se vor atârna serios față de noi sau că nu le pasă ce simțim. Dacă prietenii tăi, partenerul sau altă persoană cu care consideri că ești în relație apropiată nu se atârnă serios de sentimentele tale, atunci nu ești înconjurat de cine trebuie. O persoană ce într-adevăr are grijă de tine și îi pasă nu va considera niciodată sentimentele tale indiscutabile, și nu îți va spune niciodată: „să îți revii”. Drept consecință, să spui ceea ce simți aduce un mare beneficiu, pentru că astfel afli care sunt oamenii pe care te poți baza când ai probleme.

Să ai cîți mai mulți oameni de felul ăsta în preajmă, pentru că ei mereu te vor asculta și te vor susține în orice situație.

Crește acceptarea de sine

Atunci când vei decide să spui oamenilor ce simți cu adevărat fără a te compromite, vei începe să te iubești mai mult decât o făceai înainte. Mai mult de atât, vei începe să te simți mai puternic. Puternic în sens că vei realiza – nu totdeauna trebuie să fii deacord cu opinia celor din jur sau că poți să îți arăți partea vulnerabilă dezvăluind sentimentele tale adevărate, fără ca să îți pierzi încrederea în sine. Știi cine ești și nu te temi sau te ascunzi după mască, iar dacă ai această atitudine vei trăi o viață plină de bucurie și împlinire.

Desigur, câteodată nu e „momentul potrivit” pentru a spune cuiva sincer ce simți despre anumite lucruri și nici nu este necesar. Dar ce nu trebuie să permiți este să te simți forțat să îți ții gura închisă și să renunți la tine însuți. Cum spunea renumitul Oscar Wilde: „Fii tu însuți, celelalte roluri sunt deja ocupate”.

sursa