Acest bărbat a transformat spitalul într-un oraș magic

În vârsta de 92 de ani, Norma trăia într-o rutină ciudată și sfâșietoare.

În fiecare noapte, în jurul orei 05:30, ea se ridica din pat, se apropia de personalul azilului de bătrâni din statul Ohio și spunea că trebuie să plece. Când slujbașii se interesau unde și din ce cauză bătrâna dorește să părăsească azilul, aceasta afirma că trebuie să meargă acasă pentru a avea grijă de mama ei. Mama ei, desigur, demult încetase din viață.

Comportamentul Normei este tipic pentru persoanele în vârstă care suferă de boala Alzheimer sau de o altă formă de demență.

Directorul general al centrului medical „Lantern”, Jean Makesh, se confruntă cu astfel de cazuri în fiecare zi. Aceste întâmplări l-au inspirat să facă unele schimbări în spital pentru persoanele care suferă de boala Alzheimer.

Am crezut că știu multe despre îngrijirea persoanelor în vârstă, dar cu cât mai mult timp petreceam cu pacienții mei, cu atât mai mult îmi dădeam seama: Doamne, nu am nicio idee, – relatează Jean.

2016_09_14_4_

Confuzia mentală este frecventă la pacienții cu boala Alzheimer, dar Makesh știa că trebuie să existe o cale de a minimiza aceste conflicte.

Fiind convins că mediul are un impact enorm asupra noastră, el a început să gândească dincolo de barierele existente: Ce se întâmplă dacă proiectezi mediul care seamănă cu lumea exterioară? Ce se întâmplă dacă recreezi stelele, luna, răsăritul și apusul soarelui în interiorul casei? Ce se întâmplă dacă construiesc o instituție care va permite locuitorilor săi să se întoarcă în anii ’30-40?”.

Explorarea și modificările au început. În program a apărut terapia prin sunet și aromaterapia. Acesta e motivul pentru care locuitorii acestui oraș (e dificil să-l numești spital) ascultă în timpul zilei sunetele naturii și inalează arome plăcute de mentă și citrice.

1

Sub picioare e un adevărat covor „de iarbă”, iar deasupra capului e cerul care se stinge odată cu lăsarea întunericului. O idee genială care menține astfel ritmul biologic al pacienților.

2

În plus, locatarii beneficiază și de o „arteră urbană” în care aceștia se pot aduna și discuta într-o atmosferă informală.

4

În loc de odaie, fiecare locuitor trăiește într-o „căsuță” pe o stradă mică și liniștită care reamintește cartierul în care mulți dintre ei au crescut.

3

Iar dormitoarele bătrânilor fascinează prin atmosferă confortabilă și curată.

5

Medicul devotat Jean Makesh a creat un sistem medical cu adevărat unic și confortabil care îi readuc la viață pe pacienți și familiile lor.