Această pildă înțeleaptă îți va arăta că și dușmanii îți pot fi de folos. Uite ce morală neobișnuită are!

Într-o țară, oamenii credeau atât de mult în providență că aveau următorul obicei: persoana condamnată la moarte, înainte de executare, trăgea la sorți. În sac se puneau numai două bilețele: pe unul era scris „Viață”, iar pe altul „Moarte”. Dacă vinovatul trăgea primul bilețel, acesta era amnistiat, dacă al doilea, sentința se executa imediat. În acest fel, fiecare condamnat avea o speranță până în ultimul moment.

Așa s-a întâmplat că un om și-a deschis propria afacere, care a început să înflorească. Dar succesul i-a adus din păcate și dușmani, a căror calomnie a dus până la arestul său și, într-un final, până la pedeapsa cu moartea.

Știind că fiecare condamnat are o șansă să supraviețuiască, dușmanii au furat din sac bilețelul pe care scria „Viață” și au mai adăugat unul pe care scria „Moarte”. În acest fel, răufăcătorii l-au lipsit de orice posibilitate să tragă biletul norocos, așa că îl aștepta executarea pedepsei cu moartea.

Dar omul avea și prieteni. Ei au aflat despre fapta dușmanilor, au pătruns în camera condamnatului și i-au povestit ce-l așteaptă. Prietenii l-au sfătuit să solicite judecătorilor verificarea sacului înainte de tragerea la sorți.

Auzind toatea astea, condamnatul s-a bucurat, și-a rugat prietenii să nu spună nimănui despre cele aflate și s-a arătat convins că propunerea lor nu-l va salva.

Prietenii au crezul că situația creată l-a făcut să-și piardă mințile, dar au acceptat să păstreze secretul.

A doua zi dimineața, omul a tras la sorți și a fost eliberat.

Atât prietenii, cât și dușmanii nu puteau înțelege cum a reușit el să scape de moarte.

Acesta a procedat în felul următor: atunci când a scos bilețelul, el l-a înghițit, fără să-l citească. Astfel, judecătorilor nu le-a rămas decât să verifice bilețelul rămas. Iar așa cum pe el era scris „Moarte”, reieșea că pe cel scos scria „Viață”.

Reține: dușmanii și invidioșii nu apar din cauza unei vieți proaste. Dacă îi ai, înseamnă că au pentru ce să invidieze. Un om talentat și prosper întotdeauna va avea defăimători.

Sursa