Această parabolă îți va arăta care este secretul educației japoneze. Finalul e de-a dreptul surprinzător!

Într-o zi, la Maestrul Van au venit cei 3 copii ai săi cu câte o dorință ciudată.

-Tată, – roșind destul de mult, i-a zis fiul mai mare. – De mult timp încercam să-ți spun asta, dar nu aveam curajul: mie îmi plac mai mult bărbații decât femeile. Eu îl iubesc pe Suni.  Știu că vrei să-ți aduc urmași, să transmit învățămintele tale, iartă-mă, dar nu pot face asta. Eu vreau să-mi trăiesc viața cu Suni.

-Tată, – rușinat i s-a adresat fiul mijlociu. – Trebuie să-ți mărturisesc că sunt pacifist, nu-mi plac armele, carnea și suferințele. Tu ți-ai dat străduința ca eu să devin un luptător, un învingător, un apărător cu nume mare însă nu este ceea de ce am nevoie. Hai să luăm purcelușul în casă, eu mă voi juca cu el, îi voi coase îmbrăcăminte și voi deveni vegetarian.

-Tăticule! -i-a zis unica sa fată. – Sunt tânără, deșteaptă și frumoasă. Eu nu vreau să dădăcesc copii și să-l slujesc pe soț. Eu vreau să-mi savurez viața, să mă dezvolt, să-mi fac o carieră. Eu voi merge în oraș ca să-mi împlinesc visul, dar îți promit că voi veni în fiecare săptămână să te vizitez.

-Bine, copiii mei, – am obosit eu, – trăiți cum doriți…

Au trecut 10 ani. Copiii au trăit așa cum și-au dorit. Feciorul cel mai mare a suferit de mai multe maladii, după care a decedat ca urmare a virusului SIDA. Al doilea fiu a trăit ca un vagabond, fiind aprofundat în filozofia care vede această lume ca o gunoiște plină de murdărie, resturi și impurități. Fiica a oținut succes și avere, însă iubitul său, falsificându-i semnătura a lăsat-o fără niciun ban. Ea s-a întors acasă cu ideea că toți bărbații sunt niște idioți și a ales să se refugieze în cărțile de autodezvoltare.

Maestrul Van era îngrozit: „Ce voi face eu la bătrânețe? Nu am niciun nepot!”

Cu acest gând el a venit la vecinul său care stătea afară și savura din ceaiul său de plante.

-Ce mai faci, vecine? Ce îți fac copiii? – l-a întrebat Van.

-Foarte bine, fiul cel mai mare este pasionat de descifrarea epitafurilor de pe mormintele vechi și câștigă desul de mult cu asta. Este căsătorit cu fiica judecătorului și sunt foarte fericiți. Fiul mijlociu a mers să slujească în cavaleria imperială. Iar frumoasa mea fiică, mi-a născut deja al 5-lea nepoțel…

-Extraordinar! – impresionat a zis Van. -Dar oare cu 10 ani în urmă copiii tăi nu și-au dorit lucruri stranii? În tinerețe sunt toți fierbinți și prostuți…

Vecinul a dat din cap afirmativ.

-Atunci care este secretul tău de educație, cum ai reșit să-i înveți ce este viața?

-Eu pur și simplu le-am spus că dacă nu vor înceta s-o facă pe prostul, o să-i bat măr cu lopata…

Sursa