Această fraza a schimbat destinul evreilor în Imperiul Otoman. Jos pălăria în fața celui mai înțelept sultan – Suleyman Magnificul

Suleyman Magnificul este considerat a fi cel mai mare conducător din dinastia sa, întrucât în perioada lui, Imperiul Otoman a cunoscut apogeul dezvoltării sale.

Datele istorice despre el arată că acesta deținea, pe lâgnă aptitudinile de lider, și o înțelepciune remarcabilă. Majoritatea frazelor sale înțelepte au fost reproduse și în serialul istoric, bazat pe fapte reale, – „Suleyman Magnificul”.

O fi sau nu adevărate aceste afirmații, însă ponderea lor este foarte mare și nu poate lăsa pe nimeni indiferent.

Iată ce i-a spus el unui slujitor de-al său: „Pe pământurile conduse de mine, evreii vor putea să-și exprime liber graiul și religia”.

La care, acesta i-a răspuns: „ Această atitudine tolerantă față de evrei poate duce spre niște consecințe grave. Evreii veniți vor pune în pericol liniștea și stabilitatea imperiului.”

Având în față o masă cu multe flori, sultanul a continuat: „ Ce poți spune despre aceste flori?”

„ Puterea culorilor impresionează, stăpâne” – a răspuns slujitorul. După care sultanul a cerut să fie luate de pe masă majoritatea florilor, în afară de cele de aceeași culoare.

„Iar acum?” – a întrebat el.

„ Așa mai puțin, stăpâne” – a recunoscut slujitorul.

În acel moment, Suleyman Magnificul a rostit următoarea frază: „ Cel de sus iubește diversitatea. Altfel el ar fi creat o lume cu un singur tip de floare, o singură specie de păsări, cu oameni identici. Însă uite: noi suntem cu toții diferiți. Pe tărâmurile conduse de mine, toți, indiferent de limbă și religie: creștini, musulmani sau evrei – trebuie să trăiască împreună în pace și fericire, la fel ca aceste flori. Lumea este o diversitate – acesta este un mare dar de sus.”

Sursa