Această descoperire științifică o să te țină departe de mâncare: foamea întinerește

Foamea determină celulele stem intestinale să treacă de la descompunerea carbohidraților la descompunerea grăsimilor, îmbunătățindu-le abilitățile regenerative.

Este bine cunoscut faptul că celulele stem se divizează foarte intens, o parte dintre ele rămănând în aceeași stare, iar altă parte transformându-se în niște celule cu funcții speciale. Anume celulele stem sunt cele care ne reînnoiesc țesuturile, înlocuind celulele bătrâne sau moarte cu altele noi. Cu timpul însă capacitatea de divizare a celulelor stem scade, întrucât îmbătrânesc și ele, respectiv numărul lor se reduce și asta se răsfrânge asupra stării organelor.

Cercetătorii Institutului de Tehnologie din Massachusetts sunt de părere că celulele stem pot fi întinerite, dacă sunt înfometate. Davin Sabatini și colegii săi au realizat un experiment în baza celulelor stem intestinale ale șoarecilor. Aceștia au fost ținuți fără mâncare 24 de ore, după care le-au fost prelevate celulele stem intestinale capabile să formeze un „miniintestin” – organoid mic care imită un fragment de intestin adevărat. Evident, pentru ca asta să fie posibil, celulele stem trebuie să aibă o putere maximă de dividere. Ceea ce și s-a demonstrat: foamea a sportit de 2 ori capacitatea de înmulțire a celulelor stem. Din acest fapt reiese concluzia că foamea întinerește celulele stem.

Cercetătorii au reșit să afle cum în celulele înfometate se modifică metabolismul: ele nu mai folosesc ca sursă de energie carbohidrații, ci grăsimile. Anume descompunerea activă a acizilor grași ajută la recuperarea funcției celulelor stem.

Probabil nu este prima dată când ai auzit despre beneficiile înfometării și despre faptul că trebuie să fim moderați în ceea ce privește consumul de alimente. În ultimul timp tot mai multe cercetări arată că reducerea caloriilor este binevenită pentru organism. Oamenii de știință au stabilit că foamea reînnoiește imunitatea și că moderația la mâncare ne îmbunătățește dispoziția. Efectul celulelor stem descris mai sus este încă un exemplu că înfometarea acționează pozitiv asupra sănătății și aspectului fizic.

Sursa