Această cană a stat 70 de ani în muzeul fostului lagăr nazist. Incredibil ce s-a găsit la fundul ei abia acum!

Tragedia lagărelor de concentrare a lăsat o cicatrice mare în istoria civilizației noastre! Această poveste ne cutremură sufletele.

În legendarul muzeu al fostului lagăr nazist „Auschwitz-Birkenau” se păstrează zeci de mii de obiecte ce aparțineau victimelor.  Proprietarii acestora au fost uciși de către „mașina morții” lansată de naziști.

În cuptoarele de la Auschwitz și-a încheiat destinul și proprietarul cănii care recent a început să fie pregătită pentru expoziție de către angajații muzeului. Oamenii au rămas uimiți când au depistat că această cană asunde de 70 de ani un secret.

În acest răstimp fundul din metal al acesteia a ruginit. După ce a căzut placa ruginită, fundul nu a rămas gol pentru că avea o secțiune secretă unde au fost ascunse un inel și o brățară.

Pe ambele bijuterii stă proba 583 cu sigiliu sub forma chipului de rege. Anume acest semn distinctiv era aplicat pe obiectele din aur confecționate în Polonia, în perioada interbelică.

Atunci când evreii erau duși în lagărele de concentrare nimeni nu le spunea că pleacă la moarte. Oamenilor li se zicea că sunt deportați și că acolo îi așteaptă un nou loc de muncă și o viață nouă.

Nu li se permitea să ia prea multe lucruri cu ei. De aceea, naziștii erau siguri că aceștia vor lua doar obiectele cele mai de preț.

De obicei, aceștia le găseau foarte repede, însă cana nu a prezentat niciun interes pentru ei.

Străduința oamenilor de a-și ascunde lucrurile scumpe, demonstrează că aceștia erau conștienți de faptul că vor fi jefuiți. Iar pe de altă parte se înțelege că ei sperau la un viitor frumos.

Acum bijuteriile acestui evreu ingenios vor fi și ele expuse publicului. Angajații muzeului sunt siguri de faptul că acesta credea că va scăpa de lagăr cu viață. Însă din păcate, destinul său a fost similar cu al celorlalți evrei.

În acest fel, inelul și brățara respectivă au devenit un simbol al speranței pentru milioanele de evrei ce au pășit pragul acestor lagăre.

Sursa