9 plaje cu cel mai neobișnuit nisip din lume!

1.Pfeiffer Beach, California

Nisipul de aici este amestecat cu granitul mărunt, poate căpăta culoarea violetă, vișinie, roz și albastrie. Secretul constă în substanța minerală spessarin, care se conține în dealurile alăturate plajei. În timpul ploilor acest mineral este spălat din rocă și ajunge în plajă, unde se amestecă cu nisipul.

2.Papakolea Beach, Hawaii, SUA

Această plajă are o culoare verde datorită cilicatului natural de magneziu și de fier cristalizat, care se numește peridot. El se conține în nisipul de pe Papakolea Beach. Este interzis scosul nisipului în afara plajei, se consideră o încalcare gravă.

Însă problema nu e în factorul uman, ci cel natural – fluxurile și refluxurile oceanice încetul cu încetul ”fură” nisipul verde.

3.Elafonisi, Grecia

Insulița Elafonisi se află la doar o sută de metri de faimoasa Creta și vara puteți trece de pe o insulă pe alta chiar prin apă, nivelul ei coboară la 20 de centrimetri.

Toată insula Elafonisi este acoperită cu un nisip de culoare roz – acest fapt se datorează bucăților mici de scoici și corali, care se conțin în nisip. O olată plajă cu nisip roz – Pink Sands Beach, Bahamas.

4.Golden Bay Beach, Gozo, Malta

Portocaliu, galben aprins, auriu – păreri sunt multe, dar un lucru e cert – plaja din Gozo, Malta, dispune de un nisip neobișnuit. Anume aici, conform legendelor, a petrecut șapte ani faimosul Odiseu, fiind obsedat de zeița Calipso.

Totuși Gozo nu e singurul loc cu nisip auriu – el se mai întâlnește pe insulele  Hawaii și pe insula Tenerife.

5.Kokkini Paralia, Grecia

Plajele roșii arată foarte neobișnuit și cea mai apropiată de România plajă roșie se află în Grecia. E vorba de Kokkini Paralia de pe insula Santorini. Culoarea roșie se datorează calcarului roșu, care domină în structura geologică a dealurilor apropiate.

Încă două plaje roșii se află în Canada (Thunder Cove) și insulele Hawaii – Kaihalulu.

6.Punaluu Beach, Hawaii, SUA

Plaja Punaluu Beach se află în apropierea vulcanilor, care pot fi considerate active. Nisipul local constă din bazaltul vulcanic, care este fărâmițat de apele oceanului. Acest nisip este considerat cel mai negru din lume.

Este interzis să scoți nisipul negru în afara plajei. Cel, care o va face, va fi blestemat de zeița vulcanilor – așa spune o legendă locală.

7.Glass Beach, California, SUA

Această plajă este o simbioză dintre activitatea umană și cea naturală. Cândva aici a fost o gunoiște, însă în anul 1967 ea a fost închisă, gunoiul parțial a fost evacuat.

Însă a rămas multă sticlă, care timp de decenii a fost prelucrată și fărâmițată de apă. Astăzi plaja se numește Glass Beach – Plaja din Sticlă.

8.Vik, Islanda

Nisipul din plaja Vik are aceeași origine vulcanică, ca și în cazul plajei Punaluu, însă culoarea lui nu este așa de întunecată – când e uscat, are o culoare sură.

Orașelul Vik, care se află în apropiere, este cel mai sudic punct al Islandei.

9.Hyams Beach, Australia

Nisipul mărunt de culoare albă din plaja Hyams, Australia, a fost inclus în Guinness Book ca cel mai alb din lume. Nu se recomandă aflarea pe plajă fără ochelari de soare – nisipul reflectă lumina și poate fi periculos pentru văz.

CNN afirmă, că nisipul local este și cel mai curat din lume – puritatea lui atinge cifra de 99,89 procente. Savanții consideră, că acest nisip unic, care seamănă cu faina, a fost adus de curenții oceanici.

Sursa

error: Content is protected !!