9 obiceiuri care par bune, dar în realitate îți pot strica viața! Află cum să le eviți!

Așa se întâmplă să considerăm că unele obiceiuri sunt exclusiv bune, iar altele dăunătoare și periculoase. Cu toate acestea, analizându-le mai atent, se dovedește că lucrurile nu stau chiar așa de simplu. Calitatea vieții noastre este determinată în mare măsură de acțiunile zilnice, care pot fi percepute ca pozitive și inofensive, dar totul se schimbă dacă exagerezi.

Am decis să aflăm, care obiceiuri benefice devin dăunătoare și în care circumstanțe se întâmplă acest lucru!

1.Să dormi cât vrei

De ce obiceiul este prost: Să dormi atât cât vrei este la fel de dăunător pentru organism, ca și să nu dormi suficient. Somnul de lungă durată (mai mult de 9 ore pe zi) poate duce la depresie, să dăuneze funcționării creierului, crește riscul apariției diabetului, cauzează boli de inimă, dureri de spate, crește riscul apariției bolii Alzheimer și demenței.

Cum este corect: 7-8 ore de somn sunt mai mult decât suficiente, pentru ca organismul să facă un „restart”. Trezește-te la aceeași oră, chiar și în weekend, astfel îți va fi mai ușor să nu pierzi ritmul.

2.Să bei multă apă

De ce obiceiul este prost: Intoxicația cu apă poate duce la probleme de sănătate foarte grave: insuficiență renală, edem pulmonar sau cerebral. Rinichii sănătoși pot prelucra nu mai mult de 1 litru de apă pe oră. Deci, dacă bei câțiva litri de apă într-un timp scurt, poți crea o situație care îți poate pune viața în pericol.

Cum este corect: Totul este complicat, deoarece să bei puțină apă este periculos, și prea multă – la fel. Din fericire, există recomandări optime în funcție de greutatea ta. Nu uita, cantitatea include nu numai apă pură, ci și ceai, cafea, supe, sucuri.

3.Să te speli pe dinți după fiecare masă

De ce obiceiul este prost: După mâncare, aciditatea în cavitatea bucală este crescută, astfel încât periajul dinților duce la demineralizarea dinților și provoacă o eroziune rapidă a smalțului. Spălându-te pe dinți după micul dejun, ajuți acidul să ajungă la dentină.

Cum este corect: 

-Spală-te pe dinți de două ori pe zi, dimineața și seara, timp de 2-3 minute.

-Așteaptă cel puțin 30 de minute după mâncare, pentru ca spălatul pe dinți să nu dăuneze.

4.Să îți reții strănutul și să-ți acoperi gura cu mâna în timp ce strănuți

De ce obiceiul este prost: În timpul fiecărui strănut, fluxul de aer iese cu o viteză de 120 m/sec sub presiune ridicată. Medicii susțin că nu este bine să îți astupi nasul și gura în timp ce strănuți, deoarece acest lucru dăunează țesuturilor moi ale nazofaringelui și traheei.

Ceea ce ține de strănutul în palmă, acesta este cel mai simplu mod de a-i infecta pe toți cei din jur. Dacă nu îți acoperi gura, picăturile se răspândesc la o distanță de 2-3 metri. Iar dacă îți acoperi gura cu mâna, toți microbii se vor opri pe palma ta, apoi vor rămâne pe mânerele ușilor, balustrade, butoane din lift – pe tot ceea ce atingi.

Cum este corect: Conform etichetei, să strănuți fără să-ți acoperi gura este nepoliticos. Folosește o batistă sau un șervețel de unică folosință. Dacă se întâmplă să nu ai un șervețel la îndemână, folosește mâneca hainei tale.

5.Să îți îndeplinești toate promisiunile

De ce obiceiul este prost: Deci, să răspunzi pentru cuvintele tale este bine și corect. Dar nu totul se întâmplă așa cum presupunem: uneori, circumstanțele se schimbă și devine imposibil sau foarte problematic să ne îndeplinim promisiunea. Cu toate acestea, persoana care se simte responsabilă și se teme de un conflict, nu renunță la promisiunile făcute, chiar dacă asta este în detrimentul său.

Cum este corect: Dacă înțelegi că îndeplinirea promisiunii este imposibilă, nu ar trebui să o faci pe supereroul, nimeni nu va aprecia victimizarea ta.

6.Să spui întotdeauna „Da”

De ce obiceiul este prost: Se consideră că a spune întotdeauna „Da” înseamnă a fi deschis lumii, a nu pierde oportunitățile și a accepta cu recunoștință darurile sorții. Totuși, acest obicei este unilateral și adesea poate fi contrar intereselor tale.

Cum este corect: Fă ceea ce dorești și nu te impune să accepți ceea ce nu-ți place. Stabilește corect prioritățile și gândește-te la ce este bine pentru tine.

7.Să încerci să faci tot timpul doar lucruri utile

De ce obiceiul este prost: Dorința de a face ceva util în fiecare minut, duce la faptul că omul încetează să mai observe diferența dintre dorința de a nu face nimic, lenea și relaxarea de care corpul are nevoie.

Cum este corect: Există timp pentru problemele importante, când trebuie să fii eficient și util și există timp pentru odihnă și relaxare. Și această nu este mai puțin semnificativă decât timpul dedicat afacerilor.

8.Să duci un stil de viață prea economic

De ce obiceiul este prost: Să nu îți permiți ceea de dorești este la fel de periculos, ca și cumpărăturile impulsive. Adesea, hotărând să economisească, oamenii fac schimbări radicale în stilul lor de viață, încetează să se odihnească și să cheltuiască bani pentru micile plăceri. Asta este dăunător pentru starea de spirit, te enervează, iar toate aceste cheltuieli și calcule te sleiesc de puteri.

Cum este corect: Planifică bugetul lunar pentru cheltuieli neprevăzute și distracții. Și nu este neapărat ca acestea să fie importante sau utile.

9.Să analizezi fiecare pas din trecut

De ce obiceiul este prost: Poți analiza calitatea muncii depuse, corectitudinea deciziei luate, o greșeală recentă. Dar uneori trebuie doar să trăiești mai departe. Reflecția constantă ne împiedică să ne bucurăm de moment. Gândurile despre trecut, precum și analizarea excesivă, nu te lasă să trăiești în prezent și să-ți planifici viitorul.

Cum este corect: Să trăiești cu prezentul – acestea nu sunt doar cuvinte, ci un mod de gândire.