9 Lucruri curioase despre mâncare: Chiar și cele mai obișnuite alimente au cu ce te uimi!

Cine nu iubește să ia o gustărică delicioasă? De-a lungul timpului, mâncarea s-a transformat dintr-o necesitate în distracție, capabilă să te înveselească chiar și în cele mai plictisitoare seri. Bucătarii virtuoși pot crea adevărate opere de arte, folosind cele mai obișnuite ingrediente. Dar, există unele curiozități despre mâncare pe care nu le cunoaște fiecare.

1.Etichetele autocolante de pe fructe sunt comestibile

Hârtia, din care sunt confecționate aceste etichete micuțe, dar și lipiciul, cu ajutorul căruia sunt lipite de coaja fructelor, sunt total inofensive pentru sănătatea consumatorului. Însă asta, desigur, nu înseamnă că înghițirea acestor etichete îți va aduce mare plăcere.

2.Sâmburii de struguri pot exploda în cuptorul cu microunde

Dacă vei tăia fructul de strugure în jumătate și îl vei pune în cuptorul cu microunde, vei putea observa niște explozii mici. Aceasta se întâmplă din cauza că sâmburii sunt complet ermetici , iar microundele dispersează moleculele de apă în interiorul lor, extinzând lichidul și provocând o explozie.

3.Țânțarii sunt atrași de oamenii, care au mâncat nu demult banane

Indiferent de faptul, că această teorie a fost confirmată de multe ori prin experimente, încă nu s-a găsit o explicație exactă a unui astfel de comportament al țânțarilor. Cea mai populară versiune se bazează pe conținutul ridicat de potasiu în banane, care și atrage insectele.

4.Mierea nu are termen de valabilitate

Mierea împachetată ermetic se poate păstra veșnic. Totul este datorită conținutului: mierea este – zahăr, în care rezistă doar o parte foarte mică de bacterii. În plus, mierea are o aciditate destul de mare, astfel încât orice organism dăunător este nevoit să își găsească un alt mediu de supraviețuire.

5.Apa de cocos poate fi utilizată în calitate de ser fiziologic

Și nu doar în situații extreme. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, anume apa de cocos salva viețile soldaților britanici și japonezi în condițiile, în care lipsea accesul la serul fiziologic simplu.

6.Usturoiul conține mai mult zahăr, decât morcovul

Nu putem simți dulceața naturală a usturoiului din cauza uleiurilor eterice, care se conțin în el. Însă anume datorită conținutului său, usturoiul este atât de apreciat în medicina tradițională.

7.Colorantul artificial de culoare roșie se produce din gândaci

Carminul este cel mai răspândit colorant alimentar de culoare roșie, extras din acidul carminic, care la rândul său este produs din coșenilă. Insectele uscate și măcinate sunt prelucrate cu soluție de amoniac, după care se filtrează și se adaugă alaun pentru a precipita sarea roșie de aluminiu.

8.Sarea de mare nu se deosebește cu nimic de sarea de masă

Chiar dacă există un mit că sarea de mare este mult mai benefică decât cea simplă de masă, acest lucru nu este adevărat. Unica deosebire constă în metoda de obținere: sarea de mare este dobândită prin intermediul evaporării apei oceanice, iar cea de masă – din depozitele subterane de sare.

9.Oamenii de știință au reușit să creeze diamante din untul de arahide

Este cunoscut faptul, că diamantele se formează din carbon, prin intermediul expunerii acestuia la presiune înaltă. Carbonul se găsește practic în toate produsele alimentare, de aceea, teoretic vorbind, diamantele pot fi confecționate chiar și din pâine sau o bucată de pizza.