9 fraze pe care nu le spun niciodată oamenii inteligenți. Vezi de ce trebuie să renunți la ele, dacă le utilizezi

„Înțelepții vorbesc pentru că au ce spune, proștii – pentru că trebuie ceva să spună” (Platon)

Vorbele pe care le spunem cuiva pot fi interpretate în 4 moduri: pozitiv, negativ, neutru sau neclar. Oamenii deștepți și maturi emoțional în mod normal vorbesc intenționat, clar, analizându-și cuvintele, așa încât să reducă la minimum un răspuns negativ sau neclar.

Problema e că uneori spunem lucruri pe care le regretăm, iar cuvintele noastre jignesc pe cineva, chiar dacă nu ne dorim asta. Pentru ca așa să nu se întâmple, iar emoțiile să nu vorbească în locul tău, trebuie să cunoști care sunt frazele tabu, pe care să le scoți din vocabular.

1. „Viața e nedreaptă”

Toți știu despre asta și chiar dacă ceea ce s-a întâmplat a fost necinstit, această replică nu va salva situația. Mai bine concentrează-te pe soluție și gândește-te cum să rezolvi problema.

2. „Arăți obosit”

Cel mai probabil, tu nu știi ce se întâmplă în acest moment în viața acestei persoane. Cu această afirmație tu îi dai de înțeles că toate problemele sale sunt îi afișate pe chip. Cel mai indicat este să înlocuiești această expresie cu întrebarea: „ Totul este în regulă?”. Astfel îi vei arăta că ești îngrijorat de situația sa.

3. Complimente incorecte

„Arăți minunat la vârsta ta” sau „ Pentru o femeie, ai realizat foarte multe” ar trebui să le scoți din arsenalul tău de complimente. Nu le baza pe niște prejudecăți, ele pot jigni persoana.

4. „Cum am spus anterior…”

Această frază presupune că nu dorești să te repeți sau vrei să pari cumva mai bun decât interlocutorul tău. Cu toții uităm uneori, dacă vrei să fii înțeles, explică ce ai avut în vedere.

5. „Eu niciodată…” sau „Eu întotdeauna”

De obicei, acest cuvinte nu sunt sincere și sunt pronunțate pe fundalul urii sau disprețului, ceea ce nu provoacă decât suferință destinatarului.

6. „Asta nu are importanță pentru mine”

Replica respectivă nu face decât să arate că nu dorești să transmiți cuiva un feedback constructiv, fie chiar nu are importanță, fie nu vrei să pierzi timpul pentru un răspuns adecvat.

7. „Cu tot respectul…”

Respectul se vede din comportament și atitudine, iar fapul că îl declari nu îmbunătățește cu nimic situația, mai ales când e vorba de o frază adresată persoanei față de care chiar nu manifești un astfel de sentiment.

8. „Ți-am spus eu…”

Această expresie denotă vanitate și superioritate, dar mai degrabă este o frază copilărească. Niciun matur deștept nu trebuie să o pronunțe. Posibil că ai prevenit pe cineva că pot surveni asemenea consecințe, însă această frază nu va schimba nimic.

9. „Eu renunț”

Deși pare o expresie inofensivă, ea arată că nu ești în stare să treci peste anumite greutăți. Mai bine uită de ea și vei trece mai ușor peste aceste momente dificile.

Sursa