8 pași simpli care te ajută să scapi ușor și fără traume de obiceiurile nesănătoase

Toți oamenii care au obținut succese remarcabile într-un domeniu se confruntă cu alte probleme mai personale. Obiceiuri negative sau vicii avem cu toții. Poate este un obicei nevinovat, sau poate este ceva mai serios, precum: fumatul, alcoolul, dulciurile sau navigarea pe internet.

Obiceiurile sunt un produs al creierului nostru și lupta cu ele nu este ușoară, deoarece formarea unui șablon este un proces mai simplu decât schimbarea acestui șablon. Experții spun că cel mai bun mod de a schimba un obicei este să formăm unul nou, bazat pe cel existent.

Recunoașterea problemei

Primul pas spre soluționarea unei probleme este recunoașterea ei. Cu cât mai mult conștientizezi că obiceiul tău este nesănătos sau periculos, cu atât poți deveni mai dispus să-l schimbi. Începe prin analiză, apoi acceptare, chiar dacă este dureros să recunoști acest adevăr crud, apoi stabilește un obiectiv și fă pași mici, dar siguri spre îndeplinirea scopului propus.

Analizează impactul obișnuinței asupta ta

Analizând factorii care stau la baza obiceiului, acorzi atenție modului în care acest obicei te afectează. Ce emoții evocă? Acceptă acum aceste emoții și, în momentul în care le experimentezi, eliberează-le. Învață să fii conștient de tot ce se întâmplă cu tine. Tu ești cel care alegi!

Reorientează-te

Obiceiurile sunt rezultatul unor acțiuni constante. Când facem unul și același lucru în mod regulat, creierul primește un semnal că acest ”obicei” este util. Deci fii mai șmecher, tu poți să-ți programezi singur creierul. Tu ești stăpânul propriului corp și propriei minți. Încearcă să găsești o altă activitate care îți produce un efect similar sau mai bun. Dacă fumatul te calmează, atunci când o să mai fii nervos, încearcă să te reorientezi. Găsește altă soluție de calmare mai sănătoasă și mai eficientă. Poate o plimbare la aer curat sau înnotul?

Activează imaginația

Gândește-te foarte bine, analizează fiecare detaliu. Ce anume te face să devii dependent de un obicei nefast? Poate sunt oameni concreți care te irită sau poate nu ai suficientă satisfacție. Dacă ești dependent de dulciuri, fă un jurnal, unde să notezi de fiecare dată când ai o poftă nesănătoasă și analizează ce emoție concretă te ghidează. Așa ai acces direct la gândurile tale și le poți vindeca singur.

Sporește gândurile pozitive

Conștientizarea gândurilor legate de un obicei este un pas foarte important, care te ajută să scapi de el. Ori de câte ori apare un astfel de gând, pur și simplu spune ”nu” sau ”elimină-l”. Gândul ar trebui să te ducă departe de acțiunea nedorită și să nu o provoace.

Încearcă să dezvolți o reacție de aversiune

Această abordare nu funcționează pentru toată lumea, dar dacă crezi că acest lucru va fi de folos, de ce să nu încerci. Iată un exercițiu ușor. De exemplu, ești înnebunit după ciocolată, iar morcovii nu prea îți satisfac papilele gustative.

Imaginează-ți o porție mare de morcovi, fiind cu ochii închiși colorează intens această porție. Adaugă multă culoare, savurează cu plăcere acești morcovi și dezvoltă senzații de plăcere și invers, procedează cu ciocolata. Imaginează-ți acest desert în culori sumbre, întunecate și dezvoltă o reacție de aversiune. Repetă exercițiul de mai multe ori. O să funcționeze!

Trebuie să fii flexibil

Mulți oameni se tem de obstacole. Acceptă acest lucru: un obstacol este inevitabil. Trebuie să transformi frica în curaj. Trebuie să părăsești zona de confort și să rezolvi problema. Dacă te concentrezi prea mult pe gânduri precum ”nu pot” ”este greu” ”nu o să scap niciodată de acest cerc vicios”, nu o să învingi niciodată.

Nu dezvălui planurile altora

Dezvăluirea planurilor tale personale ”răstoarnă” rezultatul, mai ales dacă oamenii încep să creadă ferm în capacitatea ta de a atinge scopurile. Deci, nu te lauda cu intentiile tale, pentru că nu ai nevoie de aprobarea cuiva când faci ceva util pentru tine. În schimb, concentrează-te asupra obținerii rezultatului dorit, iar apoi poți să te bucuri.