8 fapte despre Cristofor Columb – cine a fost în realitate omul, care a descoperit practic o jumate din globul pământesc!?

Cristofor Columb în realitate nu a avut mult succes în viață, el a murit în sărăcie și dispreț și nici nu a înțeles, ce descoperire mare a făcut. Să aflăm opt fapte reale despre el.

A scăpat ca prin urechile acului

La 25 de ani Columb abia începuse cariera de marinar, care putea să se termine foarte și foarte prematur. În anul 1476 corabia lui a fost atacată de pirați, Columb a fost rănit și din ultimele puteri a înotat până la țărmul portughez.

Casa lui Columb din Genova în realitate a fost construită după moartea sa

Trei fete ușuratice

Oficial corăbiile din expediția lui Columb se numeau Santa-Maria, Pinta și Niña. Însă în realitate ele aveau alte denumiri. Niña se numea Santa-Clara, iar stăpânul corăbiei era Juan Niño și marinarii au schimbat familia lui pentru a oferi corabiei un nume mai picant (”Niña” în traducere ar însemna ”gagică”). Pinta era supranumită printre marinari ”Prostituată”, iar cea mai vestită corabie, Santa-Maria, în realitate se numea La Gallega, adică galiciană – ea a fost construită în Galicia.

Copii oficiali  – și neoficiali

În Portugalia lui Columb i-a reușit un mariaj bun – el s-a căsătorit cu fiica guvernatorului insulei Porto-Santo, ceea ce i-a permis să primească un titlu de nobil. După moartea ei  Columb a părăsit Portugalia și s-a mutat în Spania, unde a întâlnit-o pe Beatriz Enriques de Arano. Însă Beatriz provenea din țărani și Columb așa și nu s-a mai căsătorit cu ea, deși Beatriz i-a mai născut un fiu.

Faima pierdută

În cinstea lui Columb sunt numite o țară, un stat în SUA, un studiou artistic și chiar un shuttle spațial, însă nu acel continent, pe care el l-a descoperit. Toată viața sa Columb considera, că a descoperit o parte a Asiei.

Primul, cine a presupus, că e vorba de niște pământuri absolut noi, a fost Amerigo Vespucci, în scrisorile sale către prieteni în anii 1503-1504 el deja bănuia, că în realitate a fost descoperit un continent nou.

Canibal

Columb a importat un cuvânt nou din America – canibalii, așa îi numea el pe aborigenii, care se mâncau unul pe altul. Însă în realitate e vorba de un termin, care a provenit din greșeală fonetică. Caniba în realitate a fost Cariba – așa îi numeau pe dușmanii săi principali unele triburi din Cuba.

Neestimat

Multe lucruri, aduse de Columb din America, inițial nu au fost apreciate pe merit. Cartofii se creșteau doar pentru flori frumoase, floarea-soarelui la fel era considerată o floare decorativă. Uleiul din floarea-soarelui a început să fie extras doar în secolul XVIII.

Cătușele

Mai mult ca atât, regele spaniol a fost profund dezamăgit de rezultatele expediției lui Columb. Aurul și mirodeniile inițial nu au fost găsite, sclavii din populația băștinașă nu aveau mare valoare, căci erau slabi și mureau repede. Ulterior regele a trimis persoană de încredere, care l-a arestat pe Columb și l-a trimis în Spania în cătușe.

Acolo el totuși a fost eliberat, însă privat de toate titlurile și privilegiile. Columb a fost într-atât de șocat de așa o atitudine, că a cerut ca cătușele să fie puse în sicriul său după moarte. El nu a reușit să vadă, cum spaniolii au descoperit sute de mii de tone de aur în Mexic și Peru.

Călătoria oaselor

Columb a decedat la 20 mai 1506 în Valladolid, unde a și fost înmormântat, însă ulterior sicriul lui a fost transferat la Sevilla, iar încă peste câteva zeci de ani – pe insula Haiti (așa a dorit însăși Columb). În 1795, după ce au cedat insula francezilor, spaniolii au dus sicriul în Cuba, iar după ce au pierdut și această insulă – l-au întors în Sevilla.

Dar astăzi nu este clar, unde sunt rămășițele reale ale lui Columb, căci din cauza transportărilor a apărut versiunea, că în realitate ele au rămas undeva în Haiti, iar cele din Spania sunt false.

Sursa

error: Content is protected !!