8 condiții obligatorii ca fiul tău să crească bărbat adevărat.

Un bărbat poate deveni slab de caracter încă din copilărie. Dezvoltarea simțului său de bărbăție depinde în primul de felul în care mama sa se comportă cu el încă din primii ani ai vieții. Sunt mame care greșesc îngrijindu-și fiii peste măsură. E vorba de mame care le șterg nasul băieților săi chiar și la vârsta de 10 ani sau le aduc mâncarea în pat. Care își feresc fiii de greutăți și efort  Care nu-i lasă să facă sport, dar le impun lecții de dans. Mame care nu le permit taților să se implice în educația copiilor. Mame care nu le permit copiilor să devină independenți.

În acest articol reproducem o secvență din cartea Olgăi Valeaeva ”Menirea de a fi mamă”, lucrare, care te va învăța cum să-ți educi fiul ca să devină un bărbat adevărat.

Dacă o mamă așteaptă de la soțul ei să fie curajos, hotărât, responsabil, etc., atunci asemenea calități trebuie să-i dezvolte și fiului său.

Cum trebuie educați băieții?

Relația mamei cu fiul e specială. Simțul de mamă domină uneori rațiunea ei, de aceea, dusă de val, ea poate întrece măsura acordându-i fiului prea multă atenție. Mama se îngrijorează deseori că fiul ei nu va reuși de unul singur să facă ceva, dar băiatului îi dezvoltă între timp simțul că cineva trebuie să aibă grijă permanent de el. El degradează. E anormal ca un băiețel de 5 ani nici măcar să nu încerce să-și lege șireturile la papuci pentru că e deprins că mama-i face totul în locul lui.

Dacă ți s-a născut un băiețel, fii gata să te schimbi tu însăți. Să-ți schimbi ca mamă concepția despre educația copiilor. Pentru că n-ai născut un simplu copil, ci un mic bărbat. Și trebuie să-i permiți să devină ceea ce este el – bărbat. Să nu devină un fel de bărbat domesticit cu care se va chinui și viitoarea lui soție.

1. Greutățile

Un băiat nu va deveni niciodată bărbat dacă nu va înfrunta greutățile. Dacă vei face totul în locul lui fără să-i permiți să învețe să depășească obstacolele. Dacă totu-i va veni de-a gata. Dacă nu va depune efort pentru a dobândi ceva. Ajută-ți băiatul mai rar și atunci când e cazul. Fă-l să simtă cum se înfruntă greutățile. Lasă-l să învețe să-și lege singur șireturile sau să-și spele farfuria. Astfel își va dezvolta caracterul, dibăcia, puterea etc.

2. Tatăl

Băiatul nu va deveni niciodată bărbat dacă nu va avea alături un bărbat. O femeie poate învăța un băiat să devină doar… femeie. Desigur o femeie îi poate transmite băiatului calitățile ei pozitive, dar nu va fi suficient ca el să devină bărbat. Băieții au instinctul de a se mai bate hotărându-și disputele. O mamă e împotriva unor asemenea reglări de conturi, dar un tată înțelege lucrurile altfel. Pentru el e important motivul pentru care fiul său s-a bătut cu cineva. Tatăl își va învăța fiul să se apere și să răspundă dacă e nevoie, ceea ce nu va putea face însă mama.

Băiatul trebuie să aibă jocuri și hoby-uri bărbătești. Și cât mai multe: pescuit, sport, turism, construcții, mașini, arte marțiale etc.

Oferă-le taților acces la fiii lor. Lasă-i să se afle cât mai mult și în preajma altor bărbați: bunel, unchi, prieteni, profesori etc. Fă să fie înconjurați de bărbați. Chiar dacă aceștia din urmă nu sunt ideali. Dar care pot să-i înțeleagă și să-i îndrume. Femeia nu va reușia niciodată să crească singură un adevărat bărbat.

3. Libertatea

Băiatul nu va deveni niciodată bărbat dacă nu va avea suficientă libertate. Dacă nu i se va permite să urce unde vrea și să atingă lucrurile pe care vrea să le cunoască. Uneori cu riscuri de sănătate. Așa e firea bărbatului, să caute, să cerceteze. Mama de obicei e împotriva unor aventuri percum datul pe schiuri sau săriturile cu parașuta. Dar firea bărbatului e alta. El tinde să înfrunte anumite pericole și riscuri, iar împreună cu tata, băiatul are toate șansele să cunoască și să exploreze. Jocurile active și sportul sunt absolut recomandabile în acest sens.

4. Deciziile

Băiatul nu va deveni bărbat dacă nu va învăța să ia decizii de unul singur și să poarte responsabilitate pentru hotărârile luate. Dacă vei alege și vei hotărî în locul lui sau îi vei dicta ce să facă. Astăzi poate obține rezultate bune conducându-se de sfaturile tale. Dar ce va face când va fi singur? Va alerga la mama să-i ceară părerea ori de câte ori va avea nevoie? Și cine va purta răspundere în cele din urmă pentru că a devenit așa? Oare nu tot mama?

Lasă-ți băiatul să experimenteze pe propria-i piele: dacă nu și-a făcut temele, lasă-l să ia notă proastă; dacă nu și-a spălat data trecută farfuria, să o spele atunci când toți stau deja la masă; dacă nu și-a aruncat hainele murdare în coșul cu rufe, lasă-l să le poarte murdare etc.

Lasă-l să aleagă singur ce și când să facă. Ce carte să citească, ce joc să-și aleagă, ce să deseneze, cu cine să prietenească, ce obligații are. Cu cât mai multe decizii va lua singur, cu atât va fi mai bine. Oferă-i condiții pentru a întâmpina atât eșecuri, cât și victorii. Atunci când va crește, va ști să înfrunte greutățile și să evite sau să corecteze greșelile.

5. Simțul de lider

Băiatul nu va deveni bărbat dacă nu va simți tendința de a deveni lider, de a domina, de a concura. Cu cine va învăța toate astea dacă va fi mereu cu mama? Cu cine va concura dacă mama nu-i oferă nici tatălui posibilitatea de a domina?

În afară de asta, ca o femeie să fie fericită alături de bărbatul său, el trebuie să aibă senzația că o domină. ”Ești a mea” – această încredere ce provine din privirea unui bărbat e în stare să liniștească inima femeii. Iar multe femei foarte mult caută și așteaptă asta. E de fapt ceea, ce femeia nu e în stare să educe într-un bărbat fără să se implice tata.

6. Responsabilitățile

Băiatul nu va deveni bărbat dacă nu-și va asuma responsabilități. Dacă are totul de-a gata și nu trebuie să facă nimic. Dacă îl hrănești cu lingurița și-i faci temele în locul lui. Dacă el nu știe cum devin hainele curate și cum se deschide frigiderul.

Observă că pe fete le responsabilizăm mult mai devreme, chiar dacă ar merita să se odihnească în această perioadă. Mai ales că toată viața vor trebui să spele, să gătească, să facă curat etc. Băieții însă sunt cei care ar trebui să știe cât mai devreme să aibă grijă de ei. Ulterior și soțiile lor vor fi mulțumite.

7. Ajutorul

Băiatul nu va deveni bărbat dacă nimeni nu va avea nevoie de ajutorul său. Ceea ce poți face pentru băiatul tău e să-i ceri ajutorul cu orice ocazie. Roagă-l să te ajute să duci sacoșele, să se joace cu frățiorii mai mici, să scoată gunoiul din casă, să curățe cartofi etc. Nu te îndoi de capacitățile sale. Se va descurca dacă vei crede în asta. Dacă nu – băiatul va simți această lipsă de încredere și nici nu va mai fi tentat să se apuce cu râvnă de ceva.

8. Ai încredere în el

Trebuie să ai mai multă încredere în el, decât grijă față de el. Pe băiat îl face bărbat anume încrederea pe care simte că o ai în el. Că e puternic. Că va reuși. Că e bărbat. Ca și tata.

Băiatul meu de 4 ani îmi spune că e deja ca tata pentru că poate să mă ajute. Și e adevărat. El e format ca bărbat, iar eu nu mă amestec ca să nu încurc ceva. Nu-i spun că e mic, dulce, drăgălaș etc. Îi spun că e puternic, curajos, hotărât, capabil…

sursa

 

 

 

 

 

error: Content is protected !!