7 sculpturi vechi care au devenit celebre datorită acestor taine ce se ascundeau în spatele lor.

Unele sculpturi celebre, pe lângă popularitate, au tainele şi secretele lor. Pe unele dintre ele le cunoşti din cărţi, filme, ştiri etc. Sau chiar poate le-ai văzut cu adevărat. Dar puţină lume cunoaşte istoria şi tainele care se ascund în spatele acestor sculpturi ale unor celebri maeştri ai artei. Îţi propunem să afli pe scurt aceste poveşti adevărate.

1. Statuia lui David din marmură folosită

Statuia a fost realizată de Michelangelo dintr-un bloc de marmură albă, abandonată după eșecul altor sculptori. Marmura fusese extrasă pentru sculptorul Agostino di Duccio care urma să sculpteze figura gicantică a unui profet. Realizarea proiectului s-a dovedit un eșec, iar sculptorul a trebuit să abandoneze blocul de marmură. Oamenii de ştiinţă remarcă faptul că această sculptură nu-l prezintă pe David cu înfîţişare ideală, ci cu privirea crucişă. Se presupune că acest lucru a fost prevăzut de sculptor pentru ca David să se vadă frumos din toate părţile.

2.Venus de Milos fără braţe

Statuia Venus de Milos a apărut în anii 130-100 î.e.n. A fost descoperită însă abia în sec. XIX. Atunci avea mâini. Într-una ţinea un măr, iar cu alta ţinea haina să nu-i cadă. În timpul transportării statuii de pe insula Milos, ofiţerii francezi i-au rupt întâmplător braţele şi n-au mai vrut să le mai caute în învălmăşeală.

3. Statuia fără cap a zeiţei Nike din Samothraki

Statuia zeiţei Nike din Samothraki datează din secolul al II-lea î.e.n. şi o reprezintă pe Nike, zeiţa care îndeplinea rolul de mesager al victoriei. A fost descoperită în 1863 pe insula greacă Samothrace (în nord-estul Mării Egee). Istoricii presupun că în mână ţinea o cupă, o coroană sau o goarnă. Încercările de a-i restaura capul şi alte părţi ale corpului s-au soldat cu eşec.

4. “Voalul de marmură”

Statuiele lui Raffaele Monti din seria “Voalul de marmură” arată aproape real, iar voalul parcă e într-adevăr transparent. Statuia e făcută din marmură specială. Piatra avea două straturi – unul obişnuit, iar altul mai transparent.

5. “Sărutul morţii”

Sculptira “Sărutul morţii” ce se află într-un cimitir catalan din 1930, e o sursă de inspiraţie pentru multe personalităţi celebre, cum ar fi scriitori sau regizori de filme.

6. “Moise “

Capodopera sculpturală Moise a fost terminată în 1515 şi-l înfăţişează pe proroc cu coarne. Se presupune că Moise apare cu coarne din cauza unor interpretări greşite ale Bibliei. Când Moise a coborât de pe muntele Sinai, capul îi lumina. Iar în ebraică traducerea putea fi atât “coarne” , cât şi “raze”.

7. Statuia lui Augustus de la Prima Porta

Sculpturile antice nu erau aşa cum le vedem noi azi. Cele greceşti, dar şi romane erau colorate, dar cu timpul vopseau s-a şters de pe marmură. Asemenea concluzii au tras oamenii de ştiinţă cercetând marmura din care a fost sculptată Statuia lui Augustus de la Prima Porta, care s-a dovedit a fi vopsită în albastru şi roşu.

sursa

 

error: Content is protected !!