7 ACCIDENTE științifice care au dus la MARI DESCOPERIRI!

Am selectat 7 întâmplări reuşite care au revoluţionat lumea. Posibil că nu se merită să vă mustraţi pentru greşeli, căci unele pot duce la mari descoperiri.

1. Penicilina

În anul 1928, un doctor de origine scoţiană – Alexandru Fleming , studiind  în laboratorul său virusul gripal, a observat că una dintre culturile bacteriene era infectată cu ciupercă. Majoritatea savanţilor erau să arunce acea cultură, însă Fleming nu a făcut aşa. Aruncând o privire mai atentă , el a observat un cerc curat în jurul ciupercii, arătând influenţa toxică pe care o are asupra stafilococilor, aflaţi în cana lui Petri. Fleming a izolat substanţa numită Penicilin şi a dat denumire medicamentului pe care l-a găsit. El a fost premiat cu Nobel pentru această descoperire.

2. Inoxul

Învăţând la fabrica de oţel timp de 12 ani, Garry Brearly , la vârsta de 30 de ani a devenit expert în domeniul oţelului şi al chimiei. În 1912 el a creat un compus din alij de oţel, amestec cu fierul şi alte metale, capabile să reziste la abraziune. Efectuând un şir de experimente el a observat că un aliaj nu rugineşte. Analizând, el a creat formula exactă a inoxului. Acesta a devenit una dintre marile descoperiri ale secolului XX.

3. Manuscrisele de la Marea Moartă

În 1947 doi păstori beduini şi-au dus caprele pe dealurile secetoase ale Qumranului, aproape de Marea Moartă. Alergând după o capră neascultătoare, unul dintre păstori era să cadă într-o peşteră . Coborând uşor în ea, el a observat câteva vase de lut închise ermetic, înlăuntrul cărora a găsit nişte manuscrise pe papirus.Mai târziu, aceste manuscrise au fost vândute anticariatului din Ierusalim pentru câţiva zeci de dolari. Cei ce au studiat aceste manuscrise, de la Institutul European din Ierusalim au observat că ele reprezentau ediţiile timpurii ale Bibliei.

Întorcându-se în Qumran, cercetătorii au găsit încă 10 astfel de peşteri, unde se aflau înscrisuri vechi în aramaică, greacă , inclusiv cele mai timpurii texte ale Bibliei scrise. Manuscrisele preţioase s-au aflat în peşteri 2000 de ani.

4. Velcro

Sistemul de prindere şi fixare Velcro (tip arici, scai) a fost descoperit de inginerul George De Mestral. După ce şi-a plimbat câinele, acesta a observat că scaieţii se prinseseră de blana patrupedului. A inceput sa examineze mai mult planta si a descoperit ca părţi mici din ea se ataşau imediat pe diferite materiale.

In 1955, De Mestral a atasat nailonul, folosind două componente de ansamblare, cârligele şi partea cu bucle, prin presarea acestora obţinându-se o închidere etanşă. Invenţia a fost prezentată în 1959 , în New-York. De atunci a devenit foarte cunoscută, mai ales printre colaboratorii de la NASA.

6. Eskimo

Ideea îngheţatei pe băţ pare atât de simplă, că şi un copil ar inventa-o. Aşa s-a şi întâmplat. În anul 1955, băiatul de 11 ani – Frank Epperson, seara a lăsat pe masă un pahar de apă carbogazoasă cu fructe, în care a rămas şi beţişorul pentru a amesteca. Dimineaţa Frank a scos din pahar prima îngheţată din lume Eskimo.

Epperson a început să vândă descoperirea sa accidentală numai după trecerea a 18 ani. Oamenilor le-a plăcut şi Frank a renunţat la postul său de agent mobiliar ca să se ocupe de comercializare binecunoscutei îngheţate Eskimo.

6. Razele Roetngen

În 1895 Wilhelm Conrad Roentgen, un fizician mai puţin cunoscut, cerceta razele catod. În acele timpuri nimeni nu ştia despre electroni. Roentgen direcţiona curent de tensiune înaltă în tuburi vacuum şi era uimit cum ele treceau prin acele tuburi, chiar şi acoperindu-le cu carton.

În curând Roentgen a aflat că aceste raze pot fi imprimate pe plastic pentru a creea poze pe material plastic. A folosit mâna soţiei sale, razele treceau uşor prin piele şi ţesuturi şi a obţinut fotografia scheletului mâinii.

Roentgen a primit premiul Nobel în anul 1901.

7. Berea

Nimeni nu ştie cine anume a inventat prima bere. Oamenii au început să facă băutură din boabe acum 10 000 de ani, în Mesopotamia. La un moment dat, brutarii din vechime au trebuit să observe că anume fermentul din boabele de grâu astfel prelucrate fac pâinea puhavă.  Nişte oameni se pare că au hotărât să bea din spuma acestei fermentaţii şi au descoperit berea!

Unii consideră că anume berea a stat la baza dezvoltării agriculturii, şi nu pâinea. Unii consideră că pâinea a fost produsul secundar în tendinţa de a obţine o bere mai bună!

Dacă ţi-a plăcut, împarte prietenilor tăi!

Sursa