7 feluri în care să-i vorbești copilului ca să te înțeleagă instantaneu

O parte importantă a educării unui copil mic este știi cum îi vorbești. Avem impresiaeste simplu: îi spunem ce avem de spus, îi cerem ce avem de impus, folosim un ton ferm și gata, el trebuie înțeleagă și execute, altfel ne supărăm pe el, îl pedepsim sau o luăm de la capăt cu și mai multe cuvinte, eventual dublate și de amenințări. Ei  bine, nu este așa. Copiii mici, care acum descoperă lumea și ce înseamnă a face ce îi cer părinții, au un cu totul alt mod de a percepe vorbele adresate lor și de a reacționa la ele. Pur și simplu trebuie înveți acest fel de a dialoga cu copilul dacă vrei te audă cu adevărat, proceseze ce a auzit și mai și execute.

1. Creează imaginea virtuală despre un anume lucru și implică jocul senzorial: o metodă win-win pentru a înțlege lucrurile mai bine decât prin intermediul speech-ului plictisitor.

2. Jucați-vă împreună. În timpul jocului, sfaturile și indicațiile sunt percepute diferit, fără semn de protest, pentru că în cazul dat părintele și copilul sunt pe picior de egalitate, sunt parteneri, colaboratori și pur și simplu prieteni.

3. Citește-i mai multe cărți și povești în scopul de a-i demonstra copilului că protagonistul prin acțiunile și intențiunile sale este un bun exemplu de urmat.

4. Trezește-i curiozitatea și interesul pentru teme. În timpul jocului poți, cu un aport non-ostentativ, să repetați tabla înmulțirii sau să-i citești o poezie cerându-l să repete cuvintele sau chiar câte un vers.

5. Arată-i cum trebuie să procedeze corect.

6. Fii neutru când dai instrucțiuni și evită negația în comunicare. Amintește-ți că propozițiile negative explică doar ceea ce nu este admisibil și nu oferă sugestiile necesare pentru a-l învăța pe copil cum să se comporte diferit.

7. Repetă lucrurile importante cât mai des posibil și într-o formă mai vie, atfel încât vorbele tale să-i stârnească emoții (de preferat plăcute) și interes de a asculta și acționa.

error: Content is protected !!