7 fapte neobișnuite despre șampanie! Află câtă șampanie se păstrează în cel mai mare beci din lume!

Anual în lume se consumă circa 3 miliarde de pahare de șampanie. Băutura e vestită în toată lumea, dar cel mai mult e îndrăgită în patria sa – în Franța, regiunea Champagne. Haideți să aflăm împreună câteva fapte curioase despre această băutură nobilă!

1.Hautvillers

Pentru prima dată șampania a fost obținută în regiunea franceză Limoux, iar în orașul Champagne ea a fost popularizată și rafinată. Comuna Hautvillers se află la 20 de kilometri de la Reims și anume acolo în anul 1670 au fost inventate tehnologiile Recoupage (amestec de mai multe tipuri de must), Boughage și Ficelage – turnatul șampaniei în sticle și utilizarea dopului din plută.

2.Reims, Degorgement

Tehnologia Degorgement a fost inventată în orașul Reims, traducerea termenului din franceză ar însemna eliminarea sedimentelor. Sticlele se păstrează cu gâtul în jos sub un anumit unghi în beciuri, instalate în mine calcaroase străvechi. După o anumită perioadă de timp, sticlele se deschid atent și impuritățile depozitate în gura sticlei se elimină. Compania Pommery dispune de 120 de mine și 18 kilometri de tuneluri.

3.Cele mai mari sticle de șampanie se numesc în onoarea personajelor din Vechiul Testament.

Sticla de trei litri e numită în cinstea regelui israelit Ieroboram, iar cea de 30 de litri – Melchizedek, un alt rege.

4.Cel mai mare depozit de șampanie se află în orașul Épernay, supranumit ”capitala șampaniei”.

Sub străzile orașului cu 26 de mii de locuitori mai este un oraș subteran cu 110 de kilometri de tuneluri, unde se păstrează 200 de milioane de sticle de șampanie. Tot aici, în Epernay, se bazează majoritatea companiilor franceze, care produc șampania.

5.Strugurii pentru șampanie se culeg în septembrie, pentru ca să nu acumuleze prea mult zahăr. Deobicei se folosesc trei soiuri de struguri – pinot-noir, chardonnay, pinot-meunier.

6.Troyes

Acest oraș în perioada medievală a fost capitala provinciei Champagne, și actualmente orașul modern păstrează partea clasică a orașului, e vorba de cartierele centrale. Dacă ajungeți aici, să gustați neaparat cașcavalul Chaourse și cărnăciorii locali, care se marinează în vin.

Despre ei există o legendă, precum că în anul 1560 acești cârnaciori au salvat orașul. Atunci Troyes a fost atacată de soldații ducelui de Guise, dar aceștia, întrând flămânzi în oraș, au ”năvălit” asupra cârnăciorilor și localnicii au câștigat timpul prețios pentru a organiza apărarea și a alunga dușmanul din oraș.

7.Champenois

Așa se numește setul de gustări, care se oferă în Champagne împreună cu șampania. Ele se consumă într-o ordine stabilită – de la legume la coptura cu carne și cașcaval. Desertul se consumă la urmă – inclusiv și biscuiții din Reims, care au culoarea clasică roz. Cândva colorantul natural roz din coșenilă se adăuga pentru a camufla semințele vaniliei, din care pe timpuri se pregăteau aceste dulciuri. Vanilia deja nu se mai folosește, dar culoarea roz a rămas.

Sursa