6 organisme, care trăiesc, deși nu ar trebui s-o facă!

Girafa

Girafele trăiesc în Africa și savanții nu înteleg, cum ele pot să existe și cum funcționează inima lor – cum reușește să pompeze săngele la înalțimea de trei metri până la capul animalelor. În cazul, în care se apleacă, girafa ar trebui să-și piardă cunoștința, dar acest lucru nu se întâmplă. Presiunea arterială în picioarele girafei atinge valoarea de 400 de mm, pe când pentru oameni și 90 de mm poate fi fatală.

Însă savanțiii recent au constatat, că inima girafelor are o construcție neobișnuită, sângele se acumulează în venele gâtului și girafa nu pierde cunoștința, chiar dacă și se apleacă, iar venele din picioare sunt extrem de puternice și rezistă presiunii enorme.

Tadrigradul

Deja v-am povestit de mai multe ori despre acest animal minuscul, care poate supraviețui la temperaturi și doze de radiație înalte.

Secretul e în procesul de anabioză, care se activează, cănd tardigradul nimerește în condiții extreme. Iar de la radiație aceste organisme sunt protejate de niște proteine macromoleculare, care stopează radiația și nu-i permit să atace celulele.

Bondar

Bondar e prea greu pentru suprafața aripilor sale, și savanții demult au observat această paradox, dar totuși ei zboară! De ce? Bondarii zboară altfel, decât avioanele, ele mai degrabă pot fi comparate cu elicopterele. Aripile lor, mișcându-se, crează turbulențe aerodinamice, un vacuum, care ajută bondarilor să se ridice în pofida greutății corpului lor.

Cangurul

Cangurul poate parcurge 9 metri dintr-o săritură și aceste animale pot să se miște ore întregi fără oprire. Savanții consideră, că cangurul ar avea nevoie de mult mai multă energie, decât cea obținută real din hrană.

Dar tot savanții au descoperit secretul săriturilor cangurului – e vorba de o construcție specifică a tendoanelor din labele posterioare și de mișcările suplimentare cu capul și labele anterioare, pe care le face animalul în timpul săriturii. Ele ajută cangurul șă regleze in mod optimal masa și dinamica corpului.

Arheea

Încă un grup de organisme, care rezistă la un nivel de radiație extrem de înalt (de 6000 de ori mai înalt ca doza fatală pentru un om) și la temperaturi excesive (au fost descoperite în surse termale cu temperaturi de peste 100°C).

Cel mai interesant e faptul, că savanții încă nu au găsit o explicație pentru aceste proprietăți enigmatice.

Colibriul

Viteza zborului păsării colibri este uluitoare – timp de o secundă ea parcurge o distanță, care e de 380 de ori mai mare, decăt lungimea corpului ei! Un om cu înalțimea de 2 metri ar trebui să parcurgă timp de o secundă 760 de metri – iată cât de rapidă e această pasăre! Chiar și un avion reactiv militar parcurge timp de o secundă distanța, mai mare ca lungimea lui ”doar” de 38 de ori.

Pentru a se mișca cu așa viteză, colibriul mișcă aripile extrem de repede – până la 80 de mișcări pe secundă. Așa un efort, luând în considerație și clima caldă din țările respective (America de Sud), ar duce la o supraîncălzire rapidă a păsărilor. Dar acest lucru nu se întâmplă!

Pasărea are pe corpul său câteva zone de ”răcire”– în jurul ochilor, sub aripi, pe burtă. Temperatura medie a acestor zone e în mediu cu 8 grade mai înaltă ca temperatura aerului și secretul colibriului constă într-o gestionare fină a temperaturii corpului și a evacuării acesteia prin zonele numite.

Sursa