6 ființe neobișnuite care pot fi întâlnite în Marea Neagră!

Iubim cu toții să ne odihnim la mare, deobicei e vorba de Marea Neagră. Închisă între două părți ale lumii, această mare pare să fie cunoscută foarte bine și este considerată una mai puțin periculoasă – aici nu trăiesc rechini periculoși. Însă apele Mării Negre ascund multe alte animale ciudate. Marea Neagră are o particularitate – apa la adâncimea de 200 de metri conține foarte mult hidrogen sulfurat, așa că viața persistă la adâncimi de până la 150 de metri.

Vulpea de mare și pisica de mare

Vulpea de mare este cea mai mare batoidee, ea atinge 120 de centimetri în lungime și își poate schimba culoarea. Însă ea nu atacă oamenii și nu reprezintă niciun pericol, doar dacă nu încercați s-o prindeți cu mâinile.

Pisica de mare ajunge la 70 de centimetri în lungime, coada ei are un crampon mare, care lovește cu o putere impresionantă. Însă pisicile de mare sunt foarte precaute și evită contactele cu oamenii, deși câteva cazuri fatale totuși au avut loc. Așa a murit în anul 2006 vestitul Steve Irwin, marele ecologist și prezentator de televiziune – el a fost înțepat în piept de o pisică de mare.

Scorpia de mare

Scorpia de mare este unul din cei mai otrăvitori pești din lume, el ajunge până la 40 de centimetri în lungime. Corpul e acoperit cu 20 de ”bule” speciale, care conțin venin. Însă oamenii s-au învățat să consume și carnea lor, ea  chiar este considerată dietică.

Acalefele

Aceste ființe nu sunt periculoase pentru oameni, însă veninun lor poate fi periculos, dacă nimerește în ochi sau în gură. Cea mai mare acalefă din Marea Neagră ajunge la 10 kilograme, iar diametrul poate fi de 0,5 metri. E vorba de rhizostomae, care are opt tentacule și o cupolă mare, care uneori servește ca adăpost pentru pești sau crabi.

Rechinii

Marea Neagră este o mare izolată, din această cauză aici nu locuiesc cele mai periculoase fiare, care pot fi întâlnite în oceanul mondial. Însă aici totuși trăiesc două specii de rechini.

Primul e câinele de mare, care este absolut inofensiv pentru om, trâind izolat la adâncimi de 50-100 de metri. Corpul lui atinge 1,5 metri în lungime, iar pe spatele câinelui de mare sunt câteva crampoane veninoase. Acest rechin are o particularitate – cea mai lungă perioadă de sarcină, care durează până la 20 de luni.

Rechinul-pisică este ceva mai mic, el atinge doar un metru în lungime, iar corpul are o culoare sură pătată. De fapt, rechinul-pisică nu prea îndrăgește Marea Neagră din cauza salinității scăzute a apei, însă el nimerește aici periodic prin strâmtoarea Bosfor.

Sursa

error: Content is protected !!