5 SECRETE în educaţia unui “copil bun”, după părerea psihologilor de la Harvard

Aceasta e o lume nouă, în care copiii încă de la naştere primesc dispozitive moderne pentru distracţie. Ce ne lipsește pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor noştri? Ce e de făcut? Să ne întoarcem la origini, la jocurile de acum 20-30 de ani în urmă? Experții în psihologie de  la Universitatea Harvard au examinat cu atenție problemele legate de dezvoltarea armonioasă a copilului, indiferent de mediul în care trăieşte. În cercetările lor  au ajuns la concluzia că există unele elemente simple.

Au prezentat 5 secrete de reuşită în educația  unui copil:

1. Petrece mai mult timp cu copilul tău

Acesta este un sfat destul de simplu. Cu toate acestea, trebuie să se țină seama de complexitatea vieții moderne, atunci când o persoană este în mod constant în regim de 24/7 sub influența tehnologiei, procesului de lucru și multe altele. Nu este vorba doar de rețelele sociale, e-mailuri și disponibilitatea continuă de a răspunde la telefon. Faptul că toate acestea din ce în ce mai mult îngreunează relaţiile din care ne excludem singuri. Recunoaşteţi, că este mult mai ușor să-i dai copilului o jucărie sau un gadget, pentru a-i menţine şi a-i muta atenția.

Petrecerea timpului liber cu copilul dumneavoastră – înseamnă să amânaţi pentru o vreme toate afacerile personale, să citiţi o carte preferată, să jucaţi fotbal, să organizaţi o călătorie în munţi. Toate acestea înseamnă un singur lucru:  contactaţi cu copilul personal. Astfel de lucruri  pe care copiii  le vor ţine minte pentru întotdeauna. Ei pot uita ceea ce le-aţi cumpărat. Cel mai important pentru un copil este să-și petreacă timpul cu persoana apropiată, dragă.

2. Discută cu copiii

Aceasta este o părere a psihologilor de la Harvard: „Dacă luaţi în considerare faptul că majoritatea părinților și profesorilor vorbesc despre prioritatea dezvoltării copilului, în practică, totul arată diferit.“

Nu regreta timpul petrecut pentru a încerca să înțelegi ce se întâmplă în viața copilului tău. Nu este de prisos să vorbiţi despre el cu profesorii săi, antrenori și alți oameni din cercul lui de prieteni. Apoi ar trebui să verificați dacă sunt schimbări în comportamentul său. Ajutorul dvs îl va ajuta să devină mai încrezător în el însuşi, va vedea că poate împărtăşi cu tine preocupările sale. Lăsați copilul să vadă că el este  prioritatea vieţii dvs. Fiţi de acord, procurarea alimentelor necesare, hrănirea lui – toate acestea nu sunt suficiente. Copiii, mai mult decât oricine, au nevoie de confirmarea din partea cuiva în formă de cuvinte și fapte. Încercați să-i chemaţi la sine şi să-i rugaţi să vă împărtășească istorioarele din viața lor. Fie acestea şi temele pentru acasă, prietenii noi, colegii de şcoală etc.

3. Arătaţi-i copilului cum să rezolve problema, fără să accentuaţi rezultatul

Cel mai mare dar pentru copilul dvs ar putea fi capacitatea de a analiza și de a rezolva problemele de sine stătător. În acest caz, oferă-i posibilitatea de a face sau de a lua propriile decizii. Să rezolvi problemele în locul său categoric nu se poate. Corect e să-i oferiţi posibilitatea de a înţelege viața prin experiența personală. La fel de important este succesul și oferindu-i libertatea  de a alege, îl faceţi să conştientizeze cele întâmplate.

Pentru dvs este important ca copilul să devină un om adevărat. La această etapă, este necesar să-i permiteţi să vină la dvs și să vorbească despre problemele lui, să vă consultați pentru a găsi o opțiune mai bună. Desigur, e greu sa urmăriţi dintr-o parte atunci când copilul face greșeli. Dar totul face parte dintr-un întreg pe drumul spre dezvoltarea umanistă . Fiecare părinte vrea : copilul să fie fericit pentru ceea ce a făcut el însuși, și nu din cauza dorinţei de a o satisface pe mamă.

4. Spuneţi-i copilului cuvinte de mulţumire

Conform cercetătorilor, există persoane ale căror obiceiuri zilnice au o caracteristică anume: utilizarea frecventă a cuvintelor de mulțumire, probabil, mai des decât alții sunt gata să ajute la nevoie, ei  sunt, de asemenea, generoşi , capabil să arate compasiune și generozitate și, desigur, fericiţi și sănătoşi. Părinții trebuie mai întâi să definească un set de  responsabilități pentru copii, și după aceea să le mulţumească pentru rezultatele și realizările lor. Învățați-vă copiii să vadă în laudă de un cadou special. De fiecare dată când un copil îşi face lucrul, nu uitați să-i mulțumiţi pentru asta. Observațiile psihologilor de la Universitatea Harvard arată că, de regulă, părinții laudă copiii pentru manifestarea bunătăţii lor.

În plus față responsabilităţile de bază stabilite, trebuie să-i învețaţi pe copil să arate sensibilitate și compasiune față de ceilalți. Copiii invaţă  mai repede dacă văd exemple în jur. Propuneţi-i să mergeţi la orfelinat, arătându-i prin aceasta că există oameni cu alt statut social. Fiţi deschişi în relații. Exprimându-vă recunoştinţa pentru munca mică pe care a făcut-o, care nu referă la școală sau la locul de muncă. Ajutându-i pe alții, oferiţi o șansă minunată de a scăpa de prejudecăți, etc. Totul începe de-acasă!

5. Învățați-vă copilul să vadă mai larg

Lăsați copilul să exploreze lumea arâtând compasiune. Potrivit oamenilor de știință, majoritatea copiilor sunt capabili să arate empatie și grijă pentru un cerc mic de prieteni și rude.

Este important ca să învețe să fie un bun ascultător, capabil să comunice fără utilizarea tehnologiei moderne, să fie sensibil în afara cercului de familie și să nu critice  credincioşii şi oamenii de alte naționalități.

Numai părinții sunt responsabili de procesul educațional al sufletului omenesc. Propuneţi-i ajutorul dvs pentru a se orienta în mod corect în această lume. La baza tuturor lucrurilor stau compasiunea, bunătatea și iubirea.

„Să educi un copil grijuliu, respectuos, care să respecte normele etice comportamentale, a fost întotdeauna o muncă grea. Dar nu există o altă lucrare mai importantă, mai utilă şi mai plină de satisfacții.”

Dacă ţi-a plăcut, împarte prietenilor!

Sursa

error: Content is protected !!