5 poze din orașul, în care mereu plouă! Află care e cel mai umed loc din lume!

În nord-estul Indiei se află un orășel, care pe drept poate fi numit cel mai umed din lume. Timp de un an aici cad în mediu 12 000 de milimetri de precipitații, ceea ce este un record absolut pentru Terra.

Pentru ca să înțelegeți, cât e de mult – în București pe parcursul unui an cad în mediu cca 500 de mm de precipitații! Un alt record a fost înregistrat în anul 1981 – 26 400 de milimetri, sau peste 26 de metri de precipitații timp de un an!

Scara nivelului de precipitații din India. Galben/portocaliu sunt precipitații slabe și puține, verde – mediu, albastru și violet – extrem de multe

Dar de ce anume în Cherrapunji (așa se numește orășelul) cad așa de multe precipitații?

Secretul e în amplasarea orașului la poalele munților Himalaya și în influența enormă a vânturilor muson, care suflă cel mai mult vara și iarna.

Iarna musonul suflă de pe continent în direcția oceanului, iar vara situația e inversă – vântul suflă dinspre ocean spre continent. Însă în calea lor apar munții Himalaya cu vârfuri extrem de înalte – 7000-8000 de metri. Aerul cald din Oceanul Indian, ajungând la munți, se ridică în sus și treptat se răcește, ceea ce duce la condensarea aerului și la transformarea lui în vapori de apă.

Din această cauză Cherrapunji este spălat mereu de ploaie, care, din păcate, duce la spălarea solului fertil din oraș și împrejurimile acestuia. Însă locuitorii nu se plâng – ei sunt mândri, că trăiesc în acest oraș unic!

Sursa