5 Minerale esențiale de care depinde dispoziția, imunitatea și metabolismul tău!

Organismul nostru nu poate sintetiza în mod independent mineralele vitale (spre deosebire de vitamine). Prin urmare, cel mai rezonabil lucru pe care îl poți face este să îți verifici periodic dieta: cât este de diversă și dacă trebuie să mai adaugi unele produse. Îți oferim în ajutor un ghid cu 5 minerale, la care merită să atragi atenția în primul rând!

1.Iod pentru glanda tiroidă 

Iodul este implicat în sinteza hormonilor – tiroxină și triiodotironină, care sunt produse de glanda tiroidă. Aceștia sunt responsabili pentru un metabolism sănătos, buna dispoziție, ciclul mentrual, metabolismul proteinelor, dezvoltarea mentală a copiilor, funcționarea sistemului digestiv și imunitar.

Cât de mult iod este necesar pe zi: 0,15 mg (pentru gravide – 0,22 mg, pentru femeile care alăptează – 0,29 mg).

La ce duce insuficiența: la hipotiroidism – boală în care nivelul hormonilor produși de glanda tiroidă scade. Este o problemă reală, pentru că, conform studiilor, consumăm de trei ori mai puțin iod decât recomandă OMS.

Ce să adaugi în dietă: produse lactate, fasole albă, carne de curcan, fructe de mare, afine, alge marine, ouă și, desigur, sare iodată.

2.Cupru pentru descompunerea grăsimilor

Cuprul este necesar pentru lipoliză – procesul de descompunere a grăsimilor, pe care organismul le folosește în continuare ca sursă de energie. În plus, acest mineral este esențial pentru metabolismul fierului, sinteza colagenului și absorbția proteinelor și carbohidraților.

Cât cupru este necesar pe zi: 0,9 mg (femeile însărcinate și cele care alăptează – 1 mg).

La ce duce insuficiența: la anemie, osteoporoză, afectează metabolismul grăsimilor și funcționarea sistemului imunitar, ataxie.

Ce să adaugi în dietă: caju, carne de vită, semințe de susan, cartofi, crustacee, cereale integrale, ciocolată, carne de curcan, avocado.

3.Seleniu pentru sistemul imunitar

Seleniul are un rol important în combaterea virusurilor și pentru o funcție tiroidiană normală, fiind implicat în sinteza hormonului triiodotironină. De asemenea, acest mineral contribuie la utilizarea grăsimilor ca sursă de energie.

Cât seleniu este necesar pe zi: 0,55 mg (femeile însărcinate – 0,6 mg, cele care alăptează – 0,7 mg).

La ce duce insuficiența: hipotiroidism, infertilitate, riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, deficiență de iod, boli ale pielii, părului și unghiilor.

Ce să adaugi în dietă: nuci braziliene – cel mult trei bucăți pe zi (o nucă conține 0,68 – 0,91 mg de seleniu), ouă, fructe de mare și cereale.

4.Molibden pentru eliminarea substanțelor toxice

Molibdenul este un mineral necesar pentru a activa patru enzime – sulfitul oxidazei, aldehidoxidazei, xantinoxidazei și componenta mitocondrială – care sunt responsabile pentru reacțiile chimice importante din organism. În special, acestea descompun aldehidele toxice, distrug alcoolul, reglează metabolismul acidului uric și previn acumularea de sulfiți, care pot provoca o reacție alergică, diaree, probleme cu pielea și sistemul respirator.

Cât molibden este necesar pe zi: 0,45 mg (femeile însărcinate și cele care alăptează – 0,5 mg).

La ce duce insuficiența: o insuficiență prelungită a acestui mineral poate duce la creșterea ritmului cardiac și a respirației, vomă, dezorientare și, în cazuri grave, la comă.

Ce să adaugi în dietă: conopidă, cartofi, cereale, leguminoase, ficat de vită, lapte, legume cu frunze, produse lactate, banane, arahide.

5.Mangan pentru oase sănătoase

Acest mineral este esențial pentru formarea oaselor, funcția sistemului imunitar și coagularea sângelui. Participă la metabolismul proteinelor, colesterolului și carbohidraților.

Cât mangan este necesar pe zi: 1,8 – 2,3 mg (femeile însărcinate – 2 mg, cele care alăptează – 2,6 mg).

La ce duce insuficiența: demineralizarea oaselor, scăderea colesterolului, modificări ale metabolismului lipidelor și carbohidraților, creșterea durerilor premenstruale.

Ce să adaugi în dietă: ceai, cereale, fructe de mare, nuci, soia, leguminoase, legume cu frunze, condimente (cum ar fi piperul).