5 lucruri mai puțin cunoscute despre stângaci

Cam o zecime din totalul pământenilor folosesc mâna stângă pentru activitățile de zi cu zi. Se spune că diferențele dintre ei și dreptaci merg mult mai departe de simple obiceiuri formate în copilărie. „EuȘtiu” enumeră și explică cinci dintre ele.

1. Stângacii sunt artiști mai talentați

Potrivit unei cercetări publicate în Jurnalul American de Psihologie, există dovezi concrete că persoanele care își folosesc predominant mâna stângă, sunt mai creativi, au un talent artistic superior și o gândire divergentă mai bună (metoda de generare a ideilor care explorează numeroase posibilități).

Alte studii arată că stângacii tind să fie mai des atrași de o carieră în artă, muzică, sport și tehnologia informației, decât dreptacii.

2. Stângacii gândesc diferit

Un studiu al Universității Stanford, citat de Huffington Post, a demonstrat că oamenii gândesc diferit în funcție de mâna cu care scriu. Participanții la studiu au avut în față două coloane cu ilustrații abstracte și au fost întrebați care par mai inteligente, mai vesele și mai atractive. Mulți dintre dreptaci au ales ilustrațiile din dreapta, în vreme ce stângacii au ales desenele din stânga lor. Autorul studiului consideră că acest mod de a gândi poate influența chiar și preferința pentru un candidat la alegeri atunci când îl urmărim într-o dezbatere.

3. Stângacii pot obține mai bune performanțe în sport

În sporturi precum tenis, box și baseball, cercetătorii au fost de acord cu faptul că a fi stângaci reprezintă un avantaj. Motivul, conform sursei citate, ar fi acela că stângacii se antrenează contra dreptacilor și se pot adapta astfel oricărei situații. În timpul acesta, celor care se bazează pe mâna dreaptă pentru a câștiga un meci le vine greu să își depășească adversarii stângaci.

4. Stângacii sunt o raritate

Psihologia evoluţionistă a pornit de la observaţia că există și animale stângace, şi că la oameni acest fenomen există încă de acum 10.000 de ani. Proporţia de stângaci din lume s-a menţinut relativ constantă, în jurul valorii de 10%  din populaţie. Dacă ea ar fi fost un defect, în cele din urmă stângacii ar fi dispărut, conform selecţiei naturale.

Animalele stângace au un avantaj în lupta cu adversarii, care derivă din faptul că sunt rarități. Pentru că nu sunt obișnuiți să se lupte cu rivali stângaci, adversarii lor sunt luați prin surprindere, și nu știu exact ce strategie să folosească pentru a învinge.

5. Stângacii sunt predispuși la alcoolism și scizofrenie de 3 ori mai mult decât cei dreptaci

Cum știi dacă ai un copil stangaci?

Există câteva indicii pe care le poți urmări înainte chiar ca cel mic să pună mâna pe creion și foaie de hârtie.

– Poți, de exemplu, să-i arunci o minge de mici dimensiuni și să-l rogi să o arunce înapoi. Observă ce mână folosește pentru a prinde mingea.

– Vezi în ce mână ține biberonul, lingurițele sau castronelul cu mâncare, atunci când e la masă.

– Pune o foarfecă și o hârtie colorată pe masă. Roagă-l să decupeze o formă din hârtie colorată. Uită-te cu ce mână ține foarfeca. Pune o altă hârtie, de altă culoare și roagă-l să decupeze și din aceasta o formă – vezi dacă folosește aceeași mână sau o schimbă, față de prima dată când a decupat.

– Jucați-vă de-a teatrul de păpuși. Observă pe ce mână își așeaza păpuța… Toate aceste testări vor fi făcute, evident, în joacă, fără a da copilului de înțeles că urmărești un anumit scop.

Dacă își folosește mâinile în egală măsură, este ambidextru, caz în care este bine să-l încurajezi ca mai târziu să scrie cu dreapta. Dacă este stângaci, este bine sa-l lași să folosească mâna stângă pentru scris.

Cercetările demonstrează că a forța un copil stângaci să se adapteze la scrisul cu mâna dreaptă poate avea efecte negative asupra dezvoltării lui psihoemoționale.

Dacă ai un copil stângaci, nu trebuie nici să te îngrijorezi că va avea probleme de învățare și adaptare, nici să presupui că va fi un geniu (asta ar putea aduce după sine multe alte probleme…).

Va trebui doar să urmărești care sunt punctele lui/ei slabe și tari, și să acționezi în consecință. Evident, acest sfat este valabil pentru orice părinte, în general, nu numai pentru cei care au acasă un copil stângaci.