5 întrebări pe care liderii mondiali nu le dau niciodată

Înainte de a adresa o întrebare, trebuie să anticipezi ce răspuns dorești să primești. Întrebările sunt foarte importante pentru un lider. Atunci când oamenii de afaceri adresează întrebările corecte, ei profită de noi oportunități și își pot conduce compania în direcția corectă.

Este foarte important și modul în care sunt adresate întrebările. Întrebările ajută la motivarea persoanelor să facă anumite acțiuni, dar pot provoca și conflicte.

1.Care e problema?

Liderii companiilor adresează des această întrebare. În cazul în care directorul companiei adresează întrebări axate pe probleme și puncte slabe, atunci compania va fi fixată pe ele și nu pe punctele tari sau pe oportunități. În loc să te axezi pe probleme, încearcă mai bine să folosești întrebări pozitive și constructive. Spre exemplu: „Ce am putea face pentru a ne dezvolta?” sau „Care este rezultatul ideal și cum am putea să-l abordăm?”.

2.Cine e vinovat?

Această întrebare se concentrează pe găsirea unui țap ispășitor. Când liderii întreabă cine este vină, ei încearcă adesea să transfere vina lor către altcineva. O abordare mai corectă ar fi: „Cum putem face față acestor puncte slabe împreună?”. Acest lucru va ajuta la identificarea legăturilor slabe și a zonelor în care sunt necesare îmbunătățiri, fără a te concentra prea mult pe vina cuiva.

3.De ce nu ai procedat așa?

Când o astfel de întrebare este cerută de un șef, el impune un anumit model de comportament.  Dacă un manager angajează lucrători buni, atunci „nu ar fi nevoit să controleze calitatea muncii”. Este mai bine să le permiți oamenilor să-și formuleze propriile idei și abordări, deși uneori îi poți ajuta întrebându-i: „Cum credeți că merită să faceți acest lucru?”.

4.Nu am încercat deja asta?

O întrebare similară și care la fel este greșită ar fi: „De ce crezi că ar funcționa?” Potrivit specialiștilor, această întrebare sună prea defetist. Un lider nu trebuie să pună în discuție strategiile propuse. Astfel, el sugerează că totul a fost deja inventat și soluțiile propuse nu vor funcționa. Este mai bine să întrebi: „Dacă facem acest lucru acum, ce va fi diferit – și cum ne va afecta rezultatul?”

5.Unde este rezultatul nostru?

Această întrebare este adresată, deseori, de liderii care sunt în panică. Ea apare atunci când ei observă că concurentul lor este cu un pas mai înainte și are lansat un produs nou. În acest caz, liderul întreabă, de fapt: „De ce nu te-ai gândit la așa ceva?” Această întrebare îi transformă pe angajați în imitatori ai ceea ce fac ceilalți. Este mai bine să întrebi: „De ce concurentul nostru a obținut un astfel de succes cu acest produs?” De ce avem nevoie pentru a putea satisface nevoile clienților noștri?”

Specialiștii mai adaugă: „Nu pune niciodată o întrebare, dacă nu dorești să primești un răspuns”.

Sursa

 

error: Content is protected !!