4 efecte surprinzătoare ale stresului asupra creierului

Creierul este foarte sensibil, iar atunci când anxietate este un oaspete frecvent el dă semnale! Descoperă care sunt efectele stresului asupra creierului și care sunt metodele de combatere ale acestora.

Efectele stresului: Creierul nu mai asimilează ușor informația 

Materia cenuşie a creierului este responsabilă de funcţiile cele mai importante ale creierului, cum ar fi gândirea sau luarea deciziilor. Pe lângă materie cenuşie, în creier se găseşte, în cantitate egală, materie albă.

Potrivit cercetărilor efectuate la șobolani și modele celulare efectuate de Universitatea din California, s-a dovedit că stresul afectează structura creierului. În cele din urmă, ”aceste schimbări pot afecta funcția cognitivă, inclusiv schimbările în învățare, memorie și bunăstarea emoțională”, spune dr. Sundari Chetty, acum membru al Facultății din cadrul departamentului de psihiatrie și științe comportamentale de la Școala de Medicină Stanford și co- autor al lucrării din 2014 care prezintă aceste rezultate în cadrul Psihiatriei Moleculare.

Medicii au studiat hipocampusul – partea creierului care este responsabilă de memorie, învățare şi care joacă un rol important în diverse tulburări emoţionale. Această diviziune a creierului este influenţată de perioadele stresante. S-a demonstrat că materia albă se modifică atunci când oamenii suferă afecţiuni precum schizofrenie, depresie sau tulburări comportamentale post-traumatice.

Efectele stresului: Aveți un risc mai mare de accident vascular cerebral

Un grad sporit de stres crește riscul accidentelor vasculare cerebrale. Cercetările științifice demonstrează acest lucru. Într-un studiu publicat în revista Stroke, mai mult de 6.700 de adulți cu vârsta cuprinsă între 45-84 de ani au completat chestionare cu factorii psihologici, inclusiv stresul și depresia. În următorii 8 ½ -11 ani mai târziu, cei care au avut un nivel de stres mai mare au fost cu 59% mai predispuși să sufere un accident vascular cerebral sau un atac ischemic tranzitor (TIA).

”Există o astfel de concentrare asupra factorilor de risc tradiționali – nivelul colesterolului, tensiunea arterială, fumatul și așa mai departe – și toate acestea sunt foarte importante, dar studiile demonstrează că caracteristicile psihologice sunt la fel de importante”, a spus autorul studiului Susan Everson-Rose, Dr., MPH.

Efectele stresului: Aveți un risc depresiv mai mare 

Bazându-ne pe studiile anterioare, care au descoperit că stresul cronic poate preveni nașterea neuronilor noi în hipocampus, Institutul Național al Sănătății Mintale (NIMH) a concluzionat că șoarecii incapabili să genereze celule noi în hipocampus au avut o capacitate redusă de a depăși episoadele stresante și au prezentat simptome asemănătoare depresiei.

”Cred că descoperirile se potrivesc bine cu ideea că stresul poate provoca depresie sau chiar  situațiile stresante pot precipita depresia” – spune autorul Heather Cameron, dr., șef al neuroplasticității la NIMH.

Efectele stresului: Creierul tău se micșorează

Evenimentele care povoacă suferința, de exemplu, pierderea unei afaceri, divorțul sau moartea unui om drag, pot reduce materia cenușie în părțile cortexului prefrontal medial, care se ocupă de controlul și emoțiile personalității, potrivit Universității Yale.

Analizele RMN au fost efectuate pentru 103 persoane sănătoase și au arătat că chiar și factorii de stres recenți ar putea cauza reducerea substanței cenușii.

Cum sa te calmezi: Știi că efectele stresului sunt reversibile

Vestea bună este că te poți regenera! Cercetările arată că creierul are o capacitate naturală de a reveni de la stres.

”În general, creierul, și mai ales hipocampul, are un grad substanțial de plasticitate, ceea ce înseamnă că creierul este destul de maleabil”, spune Chetty.

”Dacă factorul de stres este îndepărtat sau diminuat, atunci celulele neuronale își recapătă capacitatea de a genera neuroni la un nivel normal.” – afirmă cu optimism același cercetător.

În continuare vă prezentăm câteva soluții de diminuare a stresului!

1.Exercițiile. Orice activitate fizică are un efect uimitor asupra îmbunătății stării creierului. De exemplu, 30 de minute pe zi, chiar de mers pe jos, pot accelera simțurile și pot conferi organismului o stare de spirit bună, de asemenea, contribuie la scaderea stresului.

2.Meditația. Nu doar reduce stresul, calmează și conferă o stare de bine organismului. Meditația este o metodă extraordinară de combatere a stresului și de prevenire.

3.Somnul este foarte important în controlul nivelului de hormoni ai stresului. Lipsa somnului crește nivelul hormonilor de stres și poate avea un impact negativ asupra creierului, inclusiv asupra hipocampului.