4 buncăre secrete din epoca Războiului Rece. Află pentru cine au fost construite!

Când lumea se afla în plină fază a războiului rece, țările implicate în această confruntare au luat măsuri serioase pentru a proteja conducerea supremă de un eventual atac nuclear. Astfel, în unele state au apărut buncăre secrete, construi te subl pământ la mare adâncime și până nu demult ele erau închise pentru vizitatori. Totuși, unele poze și informații la acest subiect există.

Greenbrier, SUA

Buncărul Greenbrier a fost construit pentru membrii Congresului, însă astăzi el poate fi vizitat de turiști pentru doar 34 de dolari.

Buncărul a fost construit în anii 50 ai secolului XX, întrarea în el se află sub un hotel renumit. Despre existența lui mulți ani știau doar citeva zeci de oameni.

Intrarea este protejată de o ușă, greutatea căreia este de 25 de tone. Buncărul era dotat cu toate celea necesare pentru a  funcționa, în caz de necesitate, în mod autonom până la două luni.

El dispune de 153 de odăi pentru 1100 de persoane. După ce URSS s-a destrămat, în anul 1992 buncărul a fost deschis pentru vizitători.

Berlington – orașul subteran din Anglia

Un adevărat oraș subteran a fost construit către sfărșitul anilor 50 în Anglia.

Aici puteau să se afle deja 4000 de ooameni, începând cu prim-ministrul și alți funcționari de rang înalt. Limita vieții autonome – până la trei luni.

Acest oraș a fost amenajat într-o veche carieră, din care se extragea piatră, iar lungimea totală a culoarelor și drumurilor subterane ajungea la 60 de kilometri.

Sală pentru emiterea semnalului TV

Buncărul se află la 37 de metri adâncime, iar suprafața ocupată atinge 97 de hectare.

Însă acest obiect strategic așa și nu a fost utilizat și nici modernizat, de aceea interiorul a păstrat atmosfera anilor 60, cu obiecte din epoca respectivă, precum acest aparat de telefon.

Pentru evacuarea familiei regale a fost construit un tunel special cu cale ferată. Din anul 2004 informația despre existența acestui buncăr a încetat să mai fie un secret.

Buncăr-42, Moscova, Rusia

Unul din cele mai mari buncăre din Rusia a fost construit în anul 1950 chiar în centrul Moscovei.

El are legătură cu metroul din Moscova și din această cauză în unele locuri ale buncărului se aud trenurile subterane.

Suprafața adăpostului subteran constituie peste 7000 de metri, aici erau amenajate mai multe puncte de importanță strategică, precum telegraful, un emițator de radio, sistem de ventilare și fântâni arteziene.

Întrarea în buncăr se află într-o casă destul de modestă.

Interiorul buncărului în anul 2006 a fost transformat în Muzeul Războiului rece. Decorațiile interne reamintesc despre perioada anilor 50, când războiul rece luase o mare anvergură.

Poriectul 816, China. Peștera morții

China de asemenea se temea de un atac nuclear din partea URSS, de aceea liderul chinez Mao Zedong a luat măsurile necesare, deși buncărul chinez a apărut ceva mai târziu, decât în alte state menționate – în anul 1966.

Către acel moment China deja dispunea de bomba nucleară proprie. Însă buncărul chinez s-a dovedit să fie cel mai mare după suprafață – 104 de mii de metri pătrați!

El se află în localitatea Batao în sud-vestul Chinei. Pe lângă toate cele deja enumerate mai sus, aici a fost construită și o uzină pentru prelucrarea substanțelor nucleare.

Peșterile complexului sunt unite prin 130 de drumuri, iar înalțimea lui constituie cca 60 de metri! Construcția a durat aproape 20 de ani, aici au lucrat peste 60 de mii de soldați chinezi, 74 din care au murit din cauza accidentelor la construcție.

Deși construcția a durat cel mai mult, obiectul a fost închis mai devreme, decât în alte țări – deja către anul 1984 liderii chinezi au considerat, că pericolul cel mai mare a fost depășit și obiectul strategic a fost conservat, iar lucrătorii – concediați.

Însă pentru turiști complexul a fost deschis doar în anul 2010, astăzi aici funcționează un muzeu.

Sursa

error: Content is protected !!