4 Argumente ca să mănânci mai puțină carne decât te-ai obișnuit! Și vegetarianismul nu are nimic cu asta!

Cu mulți ani în urmă, în China era folosită o metodă sofisticată de execuție pentru pedepsirea infractorilor: vinovatul era închis într-o cușcă mică și hrănit cu felii de carne fiartă, fără grăsime.

Noi am decis să aflăm, de ce un astfel de regim alimentar dăunează organismului și care este norma sigură de consum al produselor din carne!

Deficitul de fibre afectează digestia și poate duce la cancer

În primul rând, în cazul unui consum exagerat de carne, organismul va răspunde lipsei de fibre, care sunt obținute în mod natural din legume, fructe, cereale și leguminoase. Iar reacția nu este una din cele mai plăcute: indigestie și constipație. În plus, fibra elimină toxinele și cancerigenele din organism și reglează colesterolul. Fără acestea, crește riscul de a dezvolta cancer, diabet, atac de cord, accident vascular cerebral și tromboză. OMS nu recomandă abuzul de carne procesată și a inclus-o în primul grup de cancerigeni, care mai include alcoolul, tutunul, gazele de eșapament, producția de aluminiu și arsenicul.

Fără carbohidrați, omul va mirosi urât și va dori să bea alcool

Lipsa de carbohidrați are un efect la fel de grav, deoarece aceștia servesc ca sursă de energie. Dacă carbohidrații nu ajung în organism, el va începe să descompună grăsimile și proteinele. Ca urmare, se va dezvolta o afecțiune numită cetoză – va apărea oboseala, amețeli, confuzie și greață. Odată cu deficitul de carbohidrați va crește nivelul acidului uric, iar acest lucru provoacă diaree, greață, artrită și apariția pietrelor la rinichi.

Oamenii care mănâncă carne în cantități prea mari transpiră abundent. Mulți recunosc că au poftă de băuturi alcoolice, deoarece acestea conțin o cantitate mare de carbohidrați și previn descompunerea grăsimilor.

Insuficiența vitaminei C duce la apariția ridurilor și pierderea dinților

Din păcate, organismul nostru nu este capabil să producă vitamina C de sine stătător, care este practic absentă în carnea pregătită. În același timp, acidul ascorbic este extrem de important: este implicat în sinteza colagenului, care este responsabil de rezistența și elasticitatea oaselor, cartilajului, tendoanelor și a pielii noastre. Deci, la persoanele care mănâncă multă carne și puține fructe și legume, ridurile vor apărea mai devreme iar pielea își va pierde din strălucirea sănătoasă. O deficiență critică de vitamina C în 4-12 săptămâni va duce la apariția scorbutului, care include sângerarea și degradarea gingiilor, pierderea dinților, fragilitate vaselor de sânge, erupții cutanate, ulcere și răni care nu se vindecă.

Deci, câtă carne putem mânca? 

O persoană care cântărește 70 kg nu necesită mai mult de 100 g de proteine pe zi și nu este necesar ca toată proteina să fie de origine animală. În ceea ce privește carnea, nutriționiștii ne sfătuiesc să acordăm preferință peștelui și cărnii de păsări de curte. Este indicat să mâncăm carne roșie nu mai mult de 2 ori pe săptămână.

Dacă consumi zilnic o cantitate mai mare de 100 g, asta îți poate afecta sănătatea. În primul rând apar problemele digestive. În al doilea rând, crește nivelul acidului uric și apar pietrele la rinichi. În al treilea rând, carnea este digerată de la 5 la 7 ore, din cauza aceasta în intestin au loc procese putrefactive. Prin urmare, ficatul și rinichii trebuie să funcționeze la limită pentru a proteja organismul. În plus, după cum arată studiile, consumatorii înrăiți de carne sunt mai predispuși să dezvolte diabet și cancer de colon.

Nutriționiștii ne sfătuiesc să reducem consumul de carne, să o pregătim la abur sau la cuptor. Pentru micul dejun, înlocuiește produsele din carne cu nuci și cereale nu mai puțin hrănitoare, iar pentru cină optează pentru pește sau carne de pui.