3 lăcașe superbe pentru care merită să vezi Armenia! Vei dori neaparat să te întorci acolo!

Una din principalele cauze pentru a vizita Armenia ar fi mănăstirile creștine din această țară, considerată de mulți patria creștinismului. Pozele, pe care le veți aduce de aici, vor fi pe placul tuturor, însă ele necesită și o muncă grea.

Pentru a vizita trei din cele mai renumite mănăstiri din sudul Armeniei, veți fi nevoiți să parcurgeți aproape 300 de kilometri. Se numesc mănăstirile Khor Virap, Noravank și Tatev.

Prima e cea mai aproape de Erevan, capitala țării, așa că e logic s-o vizitați în primul rând anume pe ea. Distanța de la capitală e de doar 35 de kilometri.

Cândva în acest loc se afla capitala străveche a Armeniei – Arșarat. Aici a stat închis treisprezece ani Grigore Luminătorul – pentru ideile de promovare a creștinismului. Ulterior el a reușut să-l lecuiască de la nebunie pe țarul Armeniei Trdat, care a și proclamat creștinismul drept principala religie din regatul său. Iar Grigore a devenit unul din cei mai iubiți sfinți din Armenia.

Apropo, Hor Virap în traducere înseamnă ”temniță adâncă” – anume acea temniță, în care a stat închis Luminătorul.

Mănăstirea în acest loc a fost construită cca o mie de ani în urmă.

În interiorul ei sunt amplasate două biserici – una mare, iar altă mai mică și anume în cea mică e amplasată intrarea în fântâna cea adîncă, în care a stat Grigore Luminătorul.

Următoarea destinație e mănăstirea Noravank, situată pe o stâncă abruptă de culoare roșie. În interiorul ei se află biserica cu două etaje – Surb Astvațațin.

Turiștii vin la Noravank anume pentru a vedea această biserică, deși scara la etajul doi este una foarte incomodă. Poate să pară bizar, dar, în același timp și simbolic – calea spre Dumnezeu nu poate fi una simplă.

Biserica are un aspect unic, așa ceva nu veți vedea în alte țări.

Însă, din păcate, popularitatea acestor locuri are și o altă latură – o groapă enormă de gunoi, situată chiar lângă mănăstire. Cum se îmbină acest fapt cu religiozitatea armenilor, nu e chiar clar.

Către a treia mănăstrire, care se numește Tatev, se merge cu un furnicular timp de 11 minute. Tot același drum cu autovehiculul durează circa o oră!

E clar de ce armenii se mândresc cu acel furnicular, construt în anul 2010. Mănăstirea are peste 1100 de ani, deși în secolul XIV ea a fost distrusă de tătaro-mongolii. Aportul lor l-au adus și cutremurile de pământ, care se întâmplă în acest loc cu regularitate.

Însă în ultimii ani mănăstirea a fost restaurată. Procesul de reparație continuă, deși în mănăstirea Tatev locuiesc doar doi călugari.

Cred că ați văzut, căt e de frumoasă Armenia, în această țară veți dori să vă întoarceți, iar asta vorbește despre multe.

Sursa