25 de fapte mai puţin cunoscute despre filmul “Schindler’s List”

Filmul “Schindler’s List” este de departe  unul dintre cele mai bune filme ale tuturor timpurilor.

Steven Spielberg a cunoscut apogeul carierei sale prin acest film remarcabil.

1.Steven Spielberg nu şi-a luat onorariul pentru acest film. A refuzat banii, susţinând că aceştia sunt “bani însângeraţi”.

2.Scena despre lichidarea Ghetoului Cracovia este descrisă doar pe o pagină în romanul “Schindler’s Ark”. Spielberg a transformat-o în 20 de pagini şi 20 de minute de ecranizare, în baza istoriilor reale povestite de martorii oculari.

3.Steven Spielberg i-a propus regizorului Roman Polanski să facă filmul. Acest a refuzat, simţindu-se nepregătit moral pentru pentru un asemenea film. El însuşi a trăit în ghetoul din Cracovia până la vârsta de opt ani şi a reuşit să evadeze în ziua lichidării acestuia. Mai târziu Polanski lansează propriul film despre Holocaust, “The Pianist”.

4.Mila Pfefferberg, o supravieţuitoare a “evreilor lui Schindler”, a fost şocată de asemănarea izbitoare dintre Ralph Fiennes şi ofiţerul SS Amon Goth (al cărui rol l-a jucat).  La vederea lui, ea a început a tremura şi a se bâlbâi.

5.Steven Spielberg ar fi putut obţine autorizaţia de a filma chiar în interiorul lagărului Auschwitz, dar, din respect faţă de victimele genocidului, a hotărât să filmeze într-un loc care imita perfect lagărul  de concentrare.

6.Liam Neeson şi-a încercat norocul la castingul pentru rolul lui Schindler, dar i s-a părut că nu-l va obţine şi a acceptat să joace într-o producţie pe Broadway. Dar soarta a decis altfel. După un spectacol de-al său, la care a fost şi Spielberg, acesta a primit rolul lui Schindler.

7.Lista originală cu numele evreilor salvaţi de Schindler a fost găsită în 1999 la mansarda apartamentului său.  Oskar Schindler a locuit acolo în ultimii de viaţă.

8. Steven Spielberg a luat hotărârea definitivă de a ecraniza acest film atunci când cei de la studio l-au întrebat de ce nu face un sacrificiu, în loc să-şi cheltuiască banii pentru un film depresiv.

9.Pentru a interpreta rolul lui Amon Goth, Ralph Fiennes s-a îngrăşat cu 13 kg.

10.Când Spielberg i-a prezentat lui John Williams versiunea finală a filmului, Williams a fost atât de tulburat, încât a avut nevoie de o plimbare pentru a-şi reveni. La întorcere, i-a zis lui Spielberg că merită cel mai bun compozitor din lume, iar acesta i-a răspuns:”Ştiu, dar toţi au decedat deja”.

11.Steven Spielberg se uita la serialul “Seinfeld” în fiecare noapte după filmări, pentru a-şi ridica măcar puţin dispoziţia.

12.Când Steven Spielberg s-a întors la Calalifornia State University Long Bitch să-şi ia bacalaureatul, după 34 de ani de când a renunţat la studii, coordonatorul său ştiinţific a acceptat acest film ca proiect studenţesc, necesar pentru a fi înscris la sudii.

13.În realitate, pe lângă Itzhak Stern, Oskar Schindler a fost ajutat să întocmescă lista şi de Marcel Goldberg. Mulţi supravieţuitori vorbeau despre acesta cu aversiune, deoarece lua mită şi adăuga sau scotea pe unii din listă.

14.Înainte de “Schindler’s List” Steven Spielberg a fost obligat să filmeze “Jurassic Park” (1993). Aceasta era stipulat chiar în contract.

15.Regizorul nu dă niciun autograf legat de acest film.

16.Pentru a aduna 20000 de costume necesare pentru filmări, s-a dat un anunţ. Deoarece Polonia se confrunta cu o criză economică, majoritatea obiectelor de îmbrăcăminte a fost achiziţionată de la polonezi.

17.Se spune că în timpul filmărilor atmosfera era grea şi apăsătoare. Steven Spielberg l-a rugat pe prietenul său Robin Williams să filmeze câteva schiţe de comedie, pentru a se destinde puţin.

18.În calitate de producător, Spielberg a vrut ca filmările să fie conduse de altcineva. Însă a fost refuzat de Martin Scorsese, Roman Polanski şi de  Billy Wilder.

19.După filmări, Liam Neeson şi Ralph Fiennes au devenit prieteni foarte buni.

20.Există o tradiţie la evrei: când vizitează un mormânt, lasă o piatră în semn de respect. Astfel se explică epilogul, unde actorii şi “evreii lui Schindler” acoperă cu pietre mormântul lui Oskar Schindler.

21.Omul care depune flori pe mormântul acoperit cu pietre este Liam Neeson.

22.În Filipine, cenzorii au hotărât să scoată imaginile cu violenţe şi nuditate. Spielberg, aflând despre asta, a cerut să nu mai fie prezentat filmul. Preşedintele filipinez Fidel Ramos a intervenit şi a anulat cenzura.

23.Circa 40% din film a fost filmat cu o cameră video manuală.

24.În epilog actorii îi însoţesc pe “evreii lui Schindler” care au supravieţuit Holocaustului şi al căror rol îl interpretează.

25.La rolul lui Schindler au pretins Kevin Costner şi Mel Gibson, dar Steven Spielberg  a hotărât să-i dea rolul unui actor mai puţin cunoscut.

sursa

 

error: Content is protected !!