20 de Obiecte casnice, termenul cărora expiră mai repede decât bănuiai!

Fiecare dintre noi are astfel de lucruri care sunt păstrate ani de zile și chiar zeci de ani în casă. Acestea ne par veșnice, dar majoritatea au un termen de valabilitate limitat, după care devin inutile, iar unele chiar periculoase.

Am întocmit pentru tine o listă cu cele mai comune articole de uz casnic, care s-a dovedit că au o dată de expirare. Verifică dacă astfel de „comori” sunt păstrate și la tine acasă!

1.Peroxidul de hidrogen

Peroxidul de hidrogen se păstrează în trusa medicală din fiecare casă, dar puțin știu, că fiind deschis, acesta își pierde proprietățile după doar 2 luni. Ambalat, peroxidul de hidrogen expiră după un an.

2.Condimentele

Pe colecționarii de mirodenii rare îi așteaptă o veste neplăcută – după 2 ani vor fi nevoiți să își reînnoiască stocurile, pentru că acestea își vor pierde aroma și proprietățile.

3.Pantofii de sport

Cu o utilizare activă a încălțămintei de sport se uzează talpa, sistemul de amortizare și partea din spate. Pantofii de alergat trebuie schimbați la fiecare 400 km, pantofii pentru alte tipuri de sport – după șase luni de utilizare regulată.

4.Pliculețele de ceai

Chiar și sigilate bine, pliculețe de ceai expiră după șase luni de păstrare și nu mai sunt potrivite pentru băut din cauza capacității frunzei de a fermenta.

5.Ochelarii de soare

Lumina ultravioletă are un efect negativ asupra lentilelor și treptat acestea încep să transmită mai multe raze spre ochi. Data exactă de expirare este determinată individual pentru fiecare producător, dar în medie este recomandat să schimbi ochelarii de soare la fiecare doi ani.

6.Pasta de dinți și periuța

Periuța de dinți trebuie schimbată la fiecare trei luni, pentru a nu o transforma într-un incubator de bacterii. După deschidere, pasta de dinți nu poate fi păstrată mai mult de un an, deci dacă ai un tub mic pentru călătorii – verifică data de expirare.

7.Prosoapele

Pe lângă faptul că prosoapele umede sunt un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor, spălarea frecventă uzează țesătura, iar spălarea la temperaturi ridicate grăbește și mai mult acest proces. Se recomandă să schimbi prosoapele la fiecare 3 ani.

8.Pieptenii

Durata de viață a unui pieptene obișnuit chiar și cu o curățare regulată este de 1 an. După asta, poate provoca apariția mătreții și a problemelor de păr.

9.Pensulele și bureții pentru machiaj

Pensulele pentru machiaj necesită nu doar să fie spălate după fiecare utilizare, dar și schimbate la fiecare 5 ani – pielea ta îți va fi recunoscătoare. Iar bureții și mai des – la fiecare 6 luni.

10.Sutienele

În medie, după doi ani, acest articol de garderobă începe să-și piardă forma iar țesătura se întinde.

11.Papucii de cameră

Papucii de cameră „trăiesc” doar jumătate de an, după care se transformă într-un potențial mediu de reproducere a ciupercii.

12.Pernele

Indiferent de tipul de umplutură, după 2-3 ani, perna își pierde forma și în ea se acumulează acarieni de praf. Un somn sănătos este mai scump decât o schimbare de perne, nu-i așa?

13.Plapuma

Plapuma este supusă acelorași modificări ca și pernele, deși poate trăi mai mult – până la 7 ani. Cu o îngrijire atentă și o uscare regulată, poți mări durata de serviciu până la 10 ani, după care oricum vei fi nevoit să mergi după alta nouă.

14.Salteaua

Atunci când vei merge după o plapumă nouă, nu uita și de saltea: la fiecare 8-10 ani aceasta trebuie schimbată. Și încă ceva, la fiecare 6 luni trebuie să întorci salteaua, pentru a nu se uza atât de repede.

15.Tocatoarele din lemn

Acestea necesită să fie înlocuite la fiecare 3 ani, în caz contrar vor deveni un mediu favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor și se vor deforma de la umiditate și lama cuțitelor.

16.Spatulele de amestecat

Toate ustensilele care vin adesea în contact cu alimentele trebuie schimbate la fiecare doi ani. Acest lucru este valabil mai ales pentru uneltele de bucătărie din lemn.

17.Bureții pentru vase

Termenul de utilizare sigură și eficientă este de numai două săptămâni.

18.Măștile de gaze

Dacă ai pe undeva păstrată o mască de gaz, nu uita să indici pe ea data când a fost cumpărată. Filtrele de la astfel de măști au termen de valabilitate și pot fi păstrate nu mai mult de un an.

19.Vitaminele

Vitmanilele expiră după 3 ani de la data fabricării. După data de expirare este puțin probabil să se tranforme în arme biologice, dar cu siguranță își vor pierde proprietățile utile.

20.Smartphone-ul

Din păcate, și telefoanele moderne au termen de valabilitate. Te poți bucura de o funcționare stabilă doar 2-3 ani de zile, după care încep să apară defectele. Acest lucru este valabil mai ales pentru modelele, la care bateria nu se detașează.