20 de fotografii din Coreea de Nord, după care fotografului i s-a interzis pentru totdeauna intrarea în țară!

Eric Lafforgue este un fotograf care călătorește mult prin întreaga lume. Bărbatul a vizitat Coreea de Nord de 6 ori – din 2008 până în 2012. În timpul călătoriilor, el a reușit să fotografieze viața din această țară așa cum este și să scoată aceste cadre pe carduri de memorie. Cu toate acestea, a 6-a vizită a lui Eric în Coreea de Nord a fost ultima, deoarece conducerea statului i-a interzis pe viață să mai intre în țară, din cauza refuzului de a șterge fotografiile sale de pe Internet, care expun viața celor trei lideri Kim într-o lumină neatractivă.

Oamenii care au reușit să scape de regimul Kim povestesc lucruri înfiorătoare despre viața de zi cu zi în Coreea de Nord. Dar, în același timp, mulți nord-coreeni consideră că duc o viață fericită, cel puțin pentru că nu cunosc alta.

Vezi câteva dintre miile de fotografii realizate de Eric Laforge în Coreea de Nord și încearcă să îți formezi propria opinie despre viața oamenilor de acolo!

1.Această fotografie este foarte atipică pentru Coreea de Nord, deoarece aici, expresia publică a sentimentelor, ca și în majoritatea țărilor asiatice, este considerată a fi ceva indecent. În plus, autoritățile locale nu permit fotografierea militarilor, în timp ce aceștia nu sunt la datorie.

2.În 2015, din cauza insuficienței de bărbați de vârstă cuvenită, și femeile au început să fie înrolate în armată. La vârsta de 17 ani, toate fetele din Coreea de Nord trebuie să se prezinte la stația de recrutare pentru a servi în armată timp de 7 ani. Condițiile de serviciu pentru femei și bărbați sunt aceleași și la fel de dificile: militarii locuiesc în cazarme reci, suferă de malnutriție, iar femeile din cauza lipsei produselor de igienă elementare.

 

3.Pionerii din Coreea de Nord se pregătesc să aducă un omagiu marilor lideri ai țării. Astfel de fotografii pot intra în categoria celor interzise, din cauza că unii copii pot părea cuiva prea epuizați din cauza malnutriției. Autoritățile statului neagă faptul că marea majoritate a populației nu primește hrană suficientă, în timp ce dieta zilnică a majorității nord-coreenilor constă din 200 g de porumb, varză kimchi tradițională și apă. Contrar convingerii răspândite, orezul în Coreea de Nord este mai degrabă o mâncare festivă decât una cotidiană.

 

4.Metroul din Phenian este un obiect strategic, ceea ce înseamnă că poate fi fotografiat doar cu permisiunea ghidului. În plus, doar 3 stații de metrou sunt deschise pentru turiști. Dar imediat ce trenul ajunge la stația finală pentru vizitatorii țării, turiștilor li se cere să părăsească vagonul.

 

5.Fotografierea caselor de locuit – în special a celor care nu sunt  „case-model” – este încă un tabu pentru turiști.

6.Femei care vând mâncare în stradă, Hamhyn, 2012.

 

7.Această fotografie a monumentului celor doi lideri ai Coreei de Nord de asemenea putea să nu fie pe placul autorităților, pentru că statuile liderilor pot fi fotografiate doar din față.

8.Încă o fotografie interzisă: starea tramvaiului, laturile ruginite și geamurile sparte vorbesc mai mult decât elocvent despre starea generală a transportului urban în Coreea de Nord. Apropo, în provincie nici nu se pune problema transportului public – oamenii de acolo se deplasează cel mai adesea în căruțe trase de cai.

9.Casele vechi din Kaesong, 2011.

10.Având în vedere starea transportului public, întreruperile de energie și lipsa de combustibil, astfel de cozi la stațiile de autobuz sunt un fenomen obișnuit și cotidian.

11.Localnicilor nu le place să fie fotografiați – aici, frica de străini este absorbită împreună cu laptele matern.

12.Ca orice fabrică din Coreea de Nord, cea de produse chimice este un obiect strategic și, prin urmare, unul secret.

13.Examinarea vederii într-un spital-model din Phenian. În ciuda faptului că astfel de scene sunt în general bine repetate pentru a fi demonstrate turiștilor, „actorii” mai pot da greș uneori. După cum vedeți, fata a închis ambii ochi, deși, se presupune că îi este controlată vederea.

14.Copiii se adună pentru a pleca la lucru pe terenurile agricole colective. Fiecare locuitor al Coreei de Nord – adult sau copil – trebuie să aducă folos statului și cu toată puterea sa să-i ajute pe marii lideri să îmbunătățească viața concetățenilor. Munca pe câmpurile agricole colective este una dintre îndatoririle elevilor, care sunt folosiți în mod regulat ca forță de muncă gratuită.

 

15.Militarii „smulg” cu mâinile firele îngălbenite de iarbă pentru a face ca gazonul să fie perfect. Phenian, 2009.

16.Femeile militare ajută în lucrarea terenurilor agricole. Serviciul în armata nord-coreeană este, în general, o muncă legată de ajutorul acordat muncitorilor și țăranilor.

17.Din cauza lipsei de combustibil, multe mașini circulă pe gazul, care este produs în timpul arderii cărbunelui. Nu este surprinzător că un astfel de combustibil, care era utilizat în Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, duce la defectarea vehiculelor.

18.Potrivit lui Eric Lafforgue, după această fotografie, ghidul i-a luat camera din mână. Motivul este evident: sărăcia de aici este de-a dreptul izbitoare.

19.O fată în fața calculatorului într-un apartament-model. S-ar părea că este o scenă obișnuită din viața modernă, dar… calculatorul nu funcționează.

20.Sârmă ghimpată sub tensiune pe coasta Mării Japoniei. Potrivit versiunii oficiale, sarcina unui astfel de gard este de a proteja Coreea de Nord de inamici. Totuși, cel mai probabil, acesta contribuie la împiedicarea cetățenilor coreeni de a părăsi țara.