Politețea se învață! 18 reguli actuale de etichetă, pe care să le reții imediat!

În lumea contemporană, cunoașterea regulilor de etichetă te ajută să fii parte a societății, să obții succesul în viață și pur și simplu să arăți că ești un om educat. Am adunat în acest articol, cele mai actuale reguli, pe care trebuie neapărat să le cunoști dacă te respecți pe tine dar și pe oamenii care te înconjoară.

18.Niciodată nu veni în ospeție fără un apel în prealabil. Dacă ți-au venit oaspeți fără a te preîntâmpina, poți să îți permiți să îi primești în pijama și cu bigudiuri în păr. O adevărată lady spunea, că de fiecare dată când îi veneau oaspeți fără invitație ea încălța pantofi, își lua pălăria și umbrela. Dacă omul era plăcut, ea exclama: ,,Vai, ce noroc, eu tocmai am venit acasă!”. Dacă era neplăcut și nu avea chef să-l vadă: ,,Vai, ce păcat, eu trebuie urgent să plec!”.

17.Umbrela nu trebuie pusă niciodată desfăcută la uscat, nici în oficiu, nici în ospeție.

Trebuie să o strângi și să o pui pe un stand special sau agățată.

16.Nu este admisibil să îți ții geanta pe genunchi sau pe scaun în locul tău.

Gentuța mică, de gen plic, o poți pune pe masă. O geantă mare poate fi atârnată pe speteaza scaunului sau poți să o pui pe podea, dacă în încăpere nu este scăunel special pentru aceasta (astfel de scăunele sunt propuse de obicei în restaurante). Servieta, ghiozdanul, geanta diplomatică se pun pe podea.

15.Pungile din celofan sau plastic se admit doar în cazul când te întorci de la supermarket, la fel ca și pachetele din hârtie de la buticuri.

Se consideră de prost gust să le porți în calitate de geantă.

14.Bărbatul nu duce niciodată o geantă de femei.

Și paltonul femeiesc îl ia, doar pentru a-l duce până la vestiar.

13.Hainele de casă sunt pantalonii și puloverul, comode dar cu un aspect decent. Halatul și pijamaua sunt hainele în care poți merge dimineața la baie, iar seara de la baie în dormitor.

12.Din momentul, în care copilul trece în camera proprie, învață să bați la ușă înainte de a intra. Astfel, el va proceda la fel, înainte de a intra în dormitorul tău.

11.Femeilor li se permite să poarte pălărie și mănuși elegante în încăpere, dar nu și căciulă și mănuși de iarnă.

10.Conform protocolului internațional, numărul total de accesorii nu trebuie să depășească 13 obiecte, inclusiv nasturii-bijuterie.

Inelele nu se poartă peste mănuși, iar brățara se admite. Cu cât este mai întuneric afară, cu atât  se poartă bijuterii mai prețioase. Înainte, diamantele se considerau accesoriul de seară a femeilor căsătorite, însă în ultima vreme a devenit admisibil să se poarte diamante și în timpul zilei.

9.Regula de achitare a notei la restaurant: dacă pronunți fraza ,,Eu vă invit”, atunci achiți tu. Dacă o femeie invită un partener de afaceri la restaurant, plătește ea. O altă formulare cum ar fi ,,Haideți să mergem undeva la un restaurant!” presupune, că fiecare achită pentru sine, și doar în cazul când bărbatul singur propune să achite și pentru femeie, ea poate accepta.

8.Bărbatul intră întotdeauna primul în ascensor, dar iese primul acel, care este mai aproape de ușă.

7.Cel mai prestigios loc în automobil este considerat locul din spatele șoferului. Acest loc îl ocupă femeia, bărbatul se așează alături și atunci când coboară din mașină el ține ușa și îi dă mâina pentru a o ajuta să coboare. Dacă bărbatul conduce automobilul, atunci femeia la fel se așează în spate. În eticheta de afaceri bărbații tot mai des încalcă această regulă, nu deschid ușa și nu le oferă mâina femeilor. Ei se folosesc de deviza feministelor ,,În business nu există bărbați și femei”.

6.Se consideră de prost gust să spui în gura mare că ești la dietă.

Ba mai mult, nu poți refuza din acest motiv să mănânci din bucatele propuse de gospodina ospitalieră. Trebuie să îi lauzi talentul culinar, chiar dacă nu ai gustat nimic. La fel, trebuie să procedezi și în cauza alcoolului. Nu este cazul să îi anunți pe toți de ce nu îți permiți să servești băuturi alcoolice.

5.Temele – tabu în conversațiile mondene: politica, religia, sănătatea, banii. O astfel de întrebare este indecentă: ,,Vai, ce rochie frumoasă aveți! Cât v-a costat?”. Cum trebuie să reacționezi în acest caz? Zâmbește drăguț și răspunde: ,,Este un cadou!”.

4.Adresează-te persoanelor mai învârstă sau necunoscute cu ,,Dumneavoastră”. Poți trece la forma ,,Tu” doar atunci când interlocutorul ți-a permis să o faci.

3.Este inadmisibil să vorbești despre o persoană dacă aceasta nu este prezentă. Asta înseamnă să bârfești. Se consideră de prost gust să vorbești despre soț, cum multe femei își permit (și invers), sau despre un prieten comun în lipsa acestuia.

2.La cinematograf, la teatru, în sala de concert trebuie să mergi spre locurile tale cu fața spre cei așezați. Primul trece bărbatul.

1.Nouă lucruri pe care să le ții în secret: vârsta, averea, rugăciunea, compoziția medicamentelor, relația amoroasă, crăpătura din casă, cadoul, onoarea și necinstea.

sursa