17 Reguli internaționale de etichetă, pe care puțin probabil că le respecți!

Probabil ai auzit, că în Japonia nu se obișnuiește să lași bacșiș în semn de recunoștință pentru serviciul frunizat. Dar cunoști ce reguli de etichetă există în alte țări ale lumii?

1.În India trebuie să mănânci întotdeauna cu mâna dreaptă

Dacă mănânci cu mâinile, asigură-te că o faci cu mâna dreaptă și nu atinge gura cu degetele.

2.În Egipt există un protocol special pentru consumul de băuturi

Probabil, nu ar fi o problemă pentru tine să te ridici de la masă și să-ți umpli paharul, dar în Egipt, acesta este un semn al educației proaste. De obicei, cineva (cel ce stă lângă tine la masă) îți propune să facă acest lucru. Iar tu, la rândul tău, ar trebui să te oferi să-i umpli paharul lui.

3.În Franța, nu trebuie să mănânci pâinea până nu este adus felul principal 

În unele țări, pâinea este consumată ca aperitiv, dar în Franța acest lucru nu se practică. Dacă într-un restaurant sau cafenea, pâinea este plasată pe masă atunci aceasta este destinată pentru felul principal.

4.În Italia, nu trebuie să ceri parmezan, ketchup sau sos picant suplimentar pentru pizza

Nimic nu îi irită mai mult pe italieni, decât rugămintea de a adăuga ingrediente suplimentare la pizza, mai ales parmezan – acesta fiind considerat un păcat culinar.

5.Și nu comanda cappuccino după masa de prânz

De asemenea, italienii nu obișnuiesc să bea cappuccino după prânz. Ei preferă cafeaua espresso. Pentru ei, cafeaua este mai degrabă o băutură care ajută la digestie, nu un desert.

6.Nu oferi bacșiș în Japonia

În multe țări, clienții lasă bacșiș în semn de recunoștință pentru serviciile acordate, dar nu și în Japonia. Se întâmplă extrem de rar, ba mai mult, japonezii chiar pot refuza să accepte banii.

7.Nu lăsa bețișoarele în orez

În cultura japoneză, acest lucru este considerat un semn de lipsă a bunelor maniere și aduce ghinion. Explicația vine din tradiția budistă, unde orezul cu bețișoarele plasate vertical este pregătit pentru cei trecuți din viață.

8.În Coreea este obișnuit să aștepți până încep să mănânce cei mai în vârstă

În multe țări, oamenii încep să mănânce atunci când este adusă mâncarea. În Coreea se respectă alt obicei: toți cei prezenți la masă așteaptă momentul când începe să mănânce cel mai în vârstă și, prin urmare, cel mai respectat om de la masă.

9.Dacă ți se propune un fel de mâncare, ia farfuria cu ambele mâini

Ține farfuria corect cu ambele mâini, deoarece asta demonstrează respectul și recunoștința față de gazdă.

10.În Portugalia, nu cere sare sau piper

Dacă ceri sare sau piper la masă, acest lucru va fi considerat o insultă la adresa persoanei care a gătit mâncarea.

11.În Thailanda, nu mânca cu furculița

Thailandezii nu preferă furculițele (poate pentru că au început să folosească tacâmurile abia acum o sută de ani). Poți folosi furculița pentru a pune cu ea mâncarea în lingură. Dar nu trebuie să o pui în gură.

12.În Chile nu se mănâncă cu mâinile

Nici într-un caz să nu o faci, în caz contrar te vor privi ca pe un barbar. Deci, aici regula că poți mânca carnea de pui cu mâna nu funcționează. Și nici nu poți să furi un cartof prăjit din farfuria vecinului. Oare cum se mănâncă pâinea la ei, tot cu cuțitul și furculița?

13.În Rusia, nu refuza al doilea pahar de votcă

Iată un sfat pentru vizitatorii Rusiei! Paharul propus este un simbol al încrederii și al prieteniei. Deci, dacă refuzi, acest lucru poate fi perceput ca lipsă de respect.

14.Nu amesteca votca cu altceva

Tot în Rusia, votca se bea rece și dintr-o înghițitură, ca și tequila. Fără gheață sau suc, pentru că asta doar va strica gustul.

15.În Afganistan, dacă ai scăpat pâinea jos trebuie neapărat să o ridici

Iar după ce o ridici, trebuie să o săruți, să o atingi de frunte și să o pui înapoi pe masă. Dacă masa se ia pe podea, asigură-te că nu atingi pâinea cu picioarele.

16.În Ungaria, nu spune toasturi dacă bei bere

Dacă ridici un pahar și faci o urare, asigură-te că nu e cu bere. În caz contrar, localnicii pot percepe acest gest ca pe o insultă. În 1849, maghiarii au încercat să se separe de Imperiul Austriac, dar răscoala a fost suprimată. Austriecii au sărbătorit victoria cu bere.

17.În China, nu lăsa farfuria curată

De obicei, gospodinele se bucură când oaspeții mănâncă tot și șterg bine farfuria, dar nu și în China. Dacă lași puțină mâncare în farfurie, înseamnă că te-ai săturat și ți s-a pus prea mult. Iată așa e logica chinezească.