16 Lucruri simple pe care fiecare dintre noi le poate face pentru salvarea planetei!

Când te gândești să salvezi planeta, îți imaginezi probabil acțiuni grandioase cum ar fi închiderea fabricilor sau replantarea pădurilor. Astfel de gânduri te pot face să te simți neputincios, dar nu îți face griji! Există multe lucruri mici pe care le poate face fiecare dintre noi, pentru a contribui la salvarea planetei noastre.

Fiecare pas mic contează! 

1.Cumpără lucruri second-hand

Știai că fabricarea unui kilogram de țesătură generează 23 de kilograme de gaze cu efect de seră? Data viitoare când ai nevoie de un pulover nou, încearcă să faci cumpărături second-hand – în cele mai multe cazuri este mai ieftin și mai ecologic.

2.Cumpără ceai în frunze

Un singur pliculeț de ceai din nailon poate elibera miliarde de particule microplastice în cana ta, așa că data viitoare alege să cumperi frunze de ceai.

3.Optează pentru baterii reîncărcabile

Treci la baterii reîncărcabile – nu numai că vei economisi bani pe termen lung, dar vei ajuta și la reducerea deșeurilor.

4.Renunță pentru o zi din săptămână la bucatele din carne 

Este nevoie de peste șapte funți de cereale și 840 galoni de apă dulce pentru a produce un singur funt de carne de vită.

5.Spală rufele la o temperatură mai joasă

Este nevoie de mai mult de 40 de litri de apă pentru a spăla o singură încărcătură de rufe și de multă energie electrică pentru a încălzi apa respectivă.

6.Reciclează umerașele de sârmă

În loc să arunci umerașele vechi, oferă-le curățătoriilor chimice – majoritatea le vor accepta cu plăcere.

7.Folosește așternut biodegradabil pentru litiera animalelor de companie

O mare parte a materialului de așternut pentru litieră este făcut din argilă bentonită, care nu se descompune, iar cum americanii aruncă aproape 2 milioane de tone anual, alegerea unui material biodegradabil este opțiunea cea mai ecologică.

8.Scoate din priză tehnica electronică

Economisește bani, pur și simplu deconectând aparatele electrocasnice și tehnica electronică când nu le utilizezi – este atât de ușor!

9.Redu luminozitatea monitorului 

Reducând luminozitatea monitorului de la 100% la 70% consumi cu 20% mai puțină energie electrică.

10.Folosește chibrituri în loc de brichete

În jur de 1,5 miliarde de brichete de unică folosință din plastic ajung în gropile de gunoi în fiecare an – optează pentru chibrituri.

11.Alege deconectarea automată

Pentru a economisi energie poți seta consolele să se deconecteze automat atunci când nu sunt utilizate – majoritatea au această funcție în meniul de opțiuni.

12.Alege un motor de căutare ecologic

Motoarele de căutare ecologice există de fapt! Încearcă, de exemplu, Ecosia – 80% din profitul lor publicitar merge la plantarea copacilor și peste 70 de milioane au fost plantați până acum.

13.Renunță la livrarea rapidă

Fiecare persoană cumpără tot mai multe lucruri și dorește ca aceste mărfuri să ajungă la el cât mai rapid. Aceasta creează mai multe vehicule, mai mult trafic și potențial mai multe emisii. Așa că data viitoare, gândește-te de două ori înainte de a alege livrarea peste noapte – într-adevăr nu poți aștepta câteva zile până îți vei primi articolul?

14.Ascultă muzică offline

Cercetătorii subliniază că descărcarea muzicii și ascultarea offline poate contribui la reducerea consumului de energie.

15.Optează pentru o periuță de dinți din bambus

Aproximativ 4 miliarde de perii de dinți din plastic sunt aruncate în fiecare an la gunoi. Ia în considerare opțiunea de a trece la o perie biodegradabilă din bambus.

16.Folosește scutece textile lavabile

Un copil folosește în medie între 5 și 8 mii de scutece în timpul creșterii. Gândește-te să treci la scutece textile care pot fi spălate sau alege un brand ecologic.