15 mituri pe care le auzim frecvent, dar care sunt false

1. În ciuda mitului că rechinii sunt imuni la boli, s-a dovedit că unii dintre ei mor din cauza unor forme de cancer de piele (melanom).

2. Găurile negre nu sunt cu adevărat “găuri”. Acestea sunt obiecte care au o densitate ridicată și o atracție gravitațională puternică.

3. Napoleon nu a fost mic de înălțime. El era considerat a fi peste înălțimea medie (1. 40 m), în rândul bărbaților francezi din acele timpuri.

4. Taurii nu se enervează când văd culoarea roșie. De fapt, taurii nu pot vedea în culori (sunt dicromați), peisajul zărit de ei fiind compus din nuanțe de alb, negru sau gri. Astfel, capa toreadorului poate avea orice culoare, întrucât taurul răspunde la mișcarea și nu la culoarea sa.

5. Marele Zid Chinezesc nu poate fi văzut din spațiu. Deși are aproape 21.196 de kilometri, niciun astronaut nu a raportat vreodată că a văzut Marele Zid Chinezesc din spațiu.

6. Bananele nu cresc în copaci. Aceasta pentru simplul fapt că bananierul nu este un copac, ci o plantă ierboasă.

7. Prin cap nu se pierde mai multă căldură decât prin altă parte a corpului. Orice parte neacoperită a corpului va pierde căldură şi va reduce temperatura interioară a corpului în mod proporţional.

8. Teoria conform căreia uleiul ajută pastele să nu se lipească între ele ignoră o lecție banală de chimie: uleiul și apa nu se amestecă. Astfel, atunci când îl adaugi în oala în care fierb pastele, uleiul “fuge” din apă – se ridică la suprafață și formează mici cercuri, pe cand pastele rămân în apă, unde fierb liniștite.

9. Vikingii nu purtau coifuri cu coarne. Acestea au fost concepute pentru una dintre operele lui Richard Wagner, în secolul al XIX-lea.

10. Compozitorul Antonio Salieri nu îl ura pe Mozart și nu l-a otrăvit, teorie susținută în literatură și filmografie. Adevărul este că Mozart și Salieri au fost uneori în competiție, dar s-au comportat amical unul față de celălalt și s-au respectat reciproc.

11. Păsările chiar au un simț al mirosului destul de slab dezvoltat. Așa că, mamele nu își părăsesc puii doar pentru că oamenii îi ating.

12. Einstein știa matematică. În 1895, a dat examen de admitere la prestigioasa şcoală Politehnică Federală din Zurich, Elveţia. A avut rezultate foarte bune la fizică şi matematică, dar a fost respins la materiile non-ştiinţifice, având rezultate proaste în special la franceză – și de aceea nu a fost admis.

13. Oamenii nu au doar 5 simțuri. De fapt, văzul, mirosul, pipăitul, gustul și auzul nu sunt singurele noastre simțuri. Sunt mulți specialiști care includ pe această listă și echilibrul, accelerația, durerea, poziția corpului sau temperatura relativă. Există chiar și simțul timpului, mâncărimea, foamea. În total fiind 20 de simțuri.

14. E chiar necesar să-l trezești pe somnambul în timpul plimbărilor sale nocturne. Acesta va deveni confuz, dar nimic groaznic nu se va întâmpla. Să-l lași să meargă prin somn este cu mult mai periculos.

15. Oamenii niciodată nu au trăit împreună cu dinozaurii, deși 41% dintre americani sunt convinși de acest lucru. Adevărul este că de fapt omenirea a apărut cu 63 de milioane de ani mai târziu de era reptilelor uriașe.